Tekst objavljen: 15.02.2024 18:00        


Prvi čovek Fortenove Fabris Peruško kaže da je stanje u toj kompaniji bolje nego pre šest godina kad je preuzeo dužnost, ali i da je nužno da se što pre i formalno reše udela ruskog Sberbanka

Kompanija Fortenova se još nije formalno rešila udela ruske Sberbanke


Prema njegovim rečima, najbolja opcija bi bila da su kompaniju preuzeli domaći penzioni fondovi, ali se to nije dogodilo. Za ovu godinu ističe da će biti vrlo izazovna jer se mora vratiti dug od milijardu 200 miliona evra, što će se, kako kaže, pokušati namaknuti „prodajom agrobiznisa”.

„Ko god bude kupio Belje, Vupik i PIK Vinkovci ostaće strateški partner Fortenove jer će nam biti najveći dobavljač svinjskog mesa za PIK Vrbovec. Znači taj kupac mora biti strateški prihvatljiv. On mora dati dobru cenu i u kombinaciji toga ćemo odlučiti kome ćemo prodati. Naravno da ćemo voditi računa da taj novi kupac održava zaposlenost, da je sposoban da sprovodi investicije”, rekao je Peruško. Peruško ističe tri velika problema sa kojima je Fortenova počela:

„Uvek kažem da je Fortenova počela svoj život s tri velika problema: jedan je još uvek prevelika zaduženost, nekonsolidovani krediti. Jedan je bio u Merkatoru u Sloveniji od 500 miliona evra, jedan je bio roll-ap od milijardu i dvesto i treći veliki problem je bilo razdrobljeno vlasništvo koje je bilo posledica nagodbe i bilo je 200 deoničara koji su predstavljali 66 posto glasova na skupštini, što znači da za velike odluke za koje je bila potrebna dvotrećinska većina, bilo je vrlo teško sprovesti takvu skupštinu, a prva takva je bila 2019., kada smo refinancirali rol-ap i doveli HPS”, rekao je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na pitanje da li se Fortenova rešila ruske stigme i posla sa Sberbankom, Peruško kaže da taj proces još nije gotov. „Mi smo na skupštini potvrdili prodaju, potpisali ugovor o prodaji i čekamo regulatorna tela za odluku o transakciji koja bi mogla biti gotova u narednih nekoliko meseci, na taj način će nam to omogućiti put do finansijskog tržišta”, rekao je Peruško gostujući u emisiji „Nedeljom u 2” na Hrvatskoj radio televiziji, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fabris peruško Sberbanka fortenova Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana