Tekst objavljen: 21.05.2018 11:47        


Protekla sedmica donela je oporavak domaćeg tržišta akcija na krilima rasta Naftne industrije Srbije (NIIS), dok je ukupan promet zahvaljujući državnim obveznicama bio odličnih 1,9 milijardi dinara (16,1 milion evra). Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ojačao je 0,9 odsto na 744,1 poen.

NIS podigao tržišta, Aerodrom ponovo emituje akcije

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 3,9 odsto na 1.870 dinara, a najveći deo promet od 31,3 miliona dinara ostvaren je na ceni od 1.880 dinara u svega nekoliko transakcija. Akcionari Komercijalne nedavno su prihvatili predlog uprave da se vlasnicima običnih akcija odobri dividenda od 150 dinara bruto po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos veći od osam procenata. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) zabeležile su solidan promet od 19,8 miliona dinara, mahom na ceni od 11.500 dinara, premda su nedelju okončale u plusu od 1,7 odsto na 11.800 dinara. Ova kompanija će ove godine akcionarima duplirati dividendu, na 500 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje prinos od 4,2 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) ostavila je iza sebe jednu od uspešnijih trgovačkih nedelja. Akcije NIS-a oporavile su se 1,2 odsto na 733 dinara, nakon potvrde uprave da će i ove godine za dividende odobriti četvrtinu prošlogodišnje dobiti. Ukoliko akcionari odobre, dividenda će iznositi 42,61 dinar bruto po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 5,8 odsto. Akcije Fitofarmacije (FITO) pale su 3,3 odsto na 2.804 dinara uz promet od 2,8 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) blago porastao na 1.682 dinara uz promet od 1,7 miliona dinara.

Ova kompanija je objavila da je u prvom kvartalu tekuće godine zabeležila pad profitabilnosti, a takođe je najavila i novu emisiju akcija u korist većinskog vlasnika na osnovu unosa nepokretnosti (javne garaže). Ukoliko skupština odobri ovaj postupak, biće emitovano dodatnih 1,4 odsto akcija na postojeći broj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana