Tekst objavljen: 17.05.2013 8:50        


Dozvoljeni minus je jedan od najzastupljenijih i najatraktivnijih bankarskih proizvoda. I logično je da je tako jer imamo novac koji nismo zaradili, a koji nam je svakog minuta dostupan. Ipak, neoprezno postupanje sa čekovima, kreditnim karticama i dozvoljenim minusom klijenta može lako da odvede u „crveno”.

Evo kako da ne plaćate kamatu preko 100% godišnje

Parče papira zvano ček, uz pomoć kog većina nas poslednjih godina preživljava, čini se ima više mana nego prednosti.

Iako su čekovi oduvek bili pametno sredstvo odloženog plaćanja bez kamate, puko preživljavanje uz pomoć čekova sve više liči na svesnu zloupotrebu novca koji suštinski nemamo i nećemo ni imati.

Takođe, malo parče plastike sa kreditom koji stalno obnavljamo zaista je pravi proizvod za sve nas. I tu čuvenu kreditnu karticu nekako nikad ne štedimo. A i zašto bismo, kad imamo beskonačnu otplatu na rate, uvek isti minimalni procenat, limit koji se obnavlja sa svakom našom uplatom. I, naravno, upravo karticom sebi možemo pružiti sav onaj luksuz na koji smo navikli.

Kreditna kartica – začarani krug

Kakve veze minus, čekovi i kartica imaju sa nedozvoljenim minusom?

Ako bismo pošli od situacije da tekući račun koristimo samo za prijem plate bez ikakvih daljih pogodnosti, onda ova priča nema smisla. Ali u slučaju kada imamo samo debitnu karticu kojom raspolažemo platom po principu koliko para toliko muzike, nemoguća je misija da se desi da odemo u nedozvoljeni minus.

Međutim, korišćenjem kreditnih kartica, čekova i dozvoljenog minusa, imamo sve predispozicije da odemo u nedozvoljeni minus. I to veoma lako.

Dozvoljeni minus bismo retko kad koristili da nam je plata dovoljno velika da podmiri sve naše potrebe. I kao po nepisanom pravilu, većina onih koji koriste dozvoljeni minus – koriste ga do maksimuma.

A kada neplanirano brzo dođe dan vraćanja minusa, dovoljno je da plata zakasni samo nekoliko dana i eto nas u crvenom.



Čekovi su zaista korisni kada imamo u planu velike kupovine, nameštaja ili nekog komada bele tehnike. Jer tad pišemo čekove na, na primer, šestmesečnih rata i znamo da će nam svakog meseca određenog dana stići na naplatu ček za veš-mašinu koju smo kupili.

Ali kada odemo da pazarimo jogurt, mleko, brašno, ulje, kućnu hemiju i ostale potrepštine i napišemo na čeku datum dospeća, na primer, 16. decembar 2013. godine, onda je sva prilika da će taj decembar da nas odvede u crveno.

Činjenica da hrana koju smo danas kupili i pojeli, a koju treba da platimo tek za sedam meseci, dovešće nas u zabludu da je to u stvari već plaćeno i taj ček će biti zaboravljen na onom spisku nerealizovanih čekova koji tako nerado gledamo.

Kreditna kartica, koliko god bila moćna zbog velikih pogodnosti koje nudi, zapravo nas uvlači u začarani krug iz kog je teško izaći bez suve gotovine u novčaniku. Kamate koje plaćamo, seckanje svake potrošnje na beskonačne rate, kupovina svega onog bez čega možemo, podizanje gotovine da se popuni prazan novčanik siguran je put do crvenog.

Kao da 100 odsto kamate nije dosta - sledi prijava Kreditnom birou

Korišćenje bilo kojeg od ovih proizvoda pojedinačno ili u kombinaciji sa drugima, vrlo često rezultira nedozvoljenim minusom makar na par dana. A nedozvoljeni minus je najskuplja kategorija koju nam banka nudi.



Naime, naš nefleksibilan tekući račun svakog meseca prima isti iznos uplate plate. I ako se samo desi i najmanja nepažnja da nam u isto vreme ističe dozvoljeni minus, stiže rata kreditne kartice i pokoji zaboravljeni ček – onda smo u velikom problemu.

Nedozvoljeni minus je ona usluga za koju ćemo platiti penale po veoma visokoj ceni i uz to ćemo imati i dugoročnije posledice.

Kamate na nedozvoljeni minus se kreću od 29 odsto do neverovatnih 101 posto na godišnjem nivou. I kao da ovi brojevi nisu dovoljna kazna sami po sebi, i nedozvoljeni minus je kategorija koja se prijavljuje Kreditnom birou.

A kad se naš dug prijavi Kreditnom birou, onda je već i više nego očigledno da smo u problemu – ovo u prevodu znači da će nam banke polako, ali sigurno, zatvarati vrata pred nosom, jer mi smo ona kategorija klijenata koju ne žele.

Onda je lako zaključiti da nas sopstvena nezainteresovanost da se podrobno raspitamo o svim detaljima usluga koje koristimo, uključujući i one nepredviđene situacije, kada banci u stvari plaćamo zatezne kamate, dovodi do toga da umesto profita imamo loše poene i status dužnika.

A status dužnika će nam biti velika prepreka ako budemo podneli neki zahtev za kredit ili opet zahtev za dozvoljeni minus.

I to će, uz puno sreće, trajati najmanje tri godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ivan 15.11.2013 13:59

    jA BIH MOLLIO KAMATICU DA BUDE I KORISNA.dA NAS GRADJANE PODUCI STA I KAKO DA DOSKOCIMO BANKARSKIM CAKAMA,KAKO SU ONI MUDRI A MI NISMO....ZA SVAKI LEK POSTOJI ANTILEK ILI NEKI METOD DA NJIHUVA PREDNOST BUDE I NASA PREDNOST.
    PISITE NESTO STO JE INTERESU NAS....
    OVO ,I DELIJE DA MI BANKARI SUGERISU,KROZ KAMATICU,STA DA ILI STA NE RADIM A VODA NA MLIN NJIHOV...


    KONKRETNO PITANJE ZA SADA......IMAM OBE KARTICE I IMAM SOLUCIJU DOZVOLJENOG MINUSA.....STA JE MUDRIJE,PLACATI SA EBANKINGOM ,DEBITNIM ILI KREDITNOM KARTICOM.
    \NAci,sedne penzija ja prerbacim celi iznos na ,recimo kreditnu i sa tog racuna placam sve dazbine preko ebankinga...ili sa kreditne uzmem sve do max iznosa i bacim na debitnu i placam kao posteni gradjan
    AKO JE VASA RUBRIKA AKTICNA,molim odgovor na pitanje

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnička kriza prezaduženost kreditne kartice kreditna kartica ček čekovi kupovina čekovima nedozvoljeni minus dozvoljeni minus kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana