Ako imate komentar ili sugestiju na rad našeg sajta, molimo vas podelite svoje mišljenje sa nama.
"Srpske kuće" niču širom Srbije, kvadrat 300 evra

Tekst objavljen:06.03.2013 15:10         Izvor: Kamatica, RTS    

"Srpske kuće" niču širom Srbije, kvadrat 300 evra

Tradicionalna srpska arhitektura ponovo je u modi. Ministarstvo građevinarstva i urbanizma podsticaće izgradnju takvih kuća. Uskoro će biti raspisan poziv za opštine, a projekti će se besplatno davati i građanima koji sami žele da grade.


Ideja je da se grade naselja sa srpskim kućama prilagođenim našem podneblju i potrebama.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da kroz te projekte žele da vrate nekadašnju arhitekturu karakterističnu za pojedina područja.

Inženjerska komora Srbije pokrenula je projekat "Lepa Srbija" kako bi se poboljšao način gradnje kuća u duhu stare srpske arhitekture sa tipskim projektima za šumadijsku, vojvođansku i brdsko-planinsku kuću.

Dragoslav Šumarac iz Inženjerske komore objašnjava da su to "kuće sa podrumom i sa jednim spratom ili prizemne kuće i sa tremovima sa mnogo drveta. Svaka kuća ima internet, telefon i sve ono što imaju ljudi koji žive u gradovima".

Kako se najavljuje, projekti za izgradnju kuća inspirisanih neimarskim nasleđem, uz savet da se upotrebljavaju materijali iz predela gde se gradi, biće dostupni do početka građevinske sezone.

Cena izgradnje biće oko 300 evra po kvadratu, a gradiće ih domaće firme.
Ostavi komentar

IME*
E-MAIL
KOMENTAR:keš krediti - kreditni kalkulator

VALUTA

IZNOS

RATA

PERIOD MESECI

PRATITE NAS
© Copyright 2007-2014
website developed & owned by Dubes doo Sva prava zadržana