Tekst objavljen: 30.11.2015 15:15        


Na splitskom sudu sutra počinje suđenje Erste & Steiermarkische Bank, suđenje poslovnoj banci po prvi put u hrvatskoj istoriji. Vodi ga splitsko Opštinsko državno tužilaštvo na osnovu prijave koju je još pre četiri godine podneo preduzetnik Vicenzo Blagaić.

Banka odala poslovnu tajnu

Reč je o slučaju u kojem Blagaić tvrdi kako su službenici banke odali bankarsku tajnu njegovog posla s IGH, te na taj način ugrozili projekat izgradnje luksuznog turističkog resorta “Tri sestrice” u mestu Doli nedaleko od Dubrovnika.

- Sve je počelo sa poslom koji sam pokušao da napravim sa IGH. Prema našem dogovoru, IGH je bio vlasnik 15 odsto projekta “Tri sestrice”. Kako bismo očistili projekat, odlučili smo da IGH taj odnos proda nama, a da zauzvrat dobije polovinu turističkog projekta na Šolti. Takođe, IGH se obavezao da će preuzeti šest miliona eura kreditnih obaveza pri Erste banci, a za to bi dobili drugu polovinu projekta. Nekoliko meseci, rešavali smo probleme vezane za zemljišne knjige i došli smo u fazu gde su nas samo dan-dva delila od transakcije.

Tada je na naslovnoj strani lista Business.hr sve izašlo. Neko je odao bankarsku tajnu i novinarima ispričao sve o našim odnosima. S obzirom na to da je IGH tada bio na berzi i trebao je prolongirati svoje druge kredite, njima je objavljivanje tih informacija stvorilo velike probleme, na berzi i kod drugih banaka. Posle čega su se oni momentalno povukli iz već dogovorenog posla - počinje priču Vicenco Blagaić, vlasnik više hrvatskih firmi poput Kronus marine, Dubrovačkog bisera, Profectus Eca i Profectus grupe.

Nerealizirani posao s IGH postao je glavni teret na Blagaićevu vratu. Cilj operacije bio je da se njegove kompanije oslobode kredita za projekat na Šolti te povećaju svoj kreditni rejting. Kako se to nije dogodilo, čitav projekat resorta kod Dubrovnika tada je usporen.

Bilo je jasno da je novinar, podatke dobio od zaposlenih banke koji su to radili po nalogu šefova. Tada su tužioci i policija pokrenuli istragu. Ironično, banka u početku nije htela da učestvuje u istrazi jer je "štitila bankarsku tajnu" i nije htela odavati informacije o poslovima kako bi mene, navodno, štitila - kaže Blagaić.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Erste banke zbog krivičnog dela iz člana 262. Krivičnog zakona. Banka se tereti da je interni akt banke s izveštajem o finansijskom stanju trgovačkih društava iz grupacije Profectus grupa pod naslovom "Trenutno stanje grupacije Profectus 05/2010", predala neovlašćenom licu van banke. Cilj svega, smatraju tužioci, bio je da se podaci objave u štampi.

Banka je, prema optužnici, neovlašćeno drugom licu saopštila i predala podatke koji su poslovna tajna zbog čega Odo (Opštinsko državno tužilaštvo) Split traži da se odgovorni kazni za krivično delo protiv privrede - odavanja i neovlašćenog pribavljanja poslovne tajne. Odo optužnicu temelji na više dokaza. Između ostalog, izvučena je e-mail korespondencija novinara kroz koju se jasno vidi da je imao uvid u dokument, a tu je i podnesak Erste banke iz kojeg je jasno koje su osobe imale pristup finansijskim podacima. Sporna tačka bila je hipoteka Erste banke nad zemljištem u sklopu projekta "Tri sestrice", hipoteku koju banka ostvaruje na osnovu pozajmljenih pet miliona eura.

Preduzetnik tvrdi da je Erste banka minirala sva tri pokušaja da im vrati novac, samo kako bi jednog dana zaplenom imovine i drugim pravnim mehanizmima došla u situaciju da zapleni njegov projekat.

- Mi smo i dalje spremni na dogovor i na nagodbu. Moj interes nije ratovanje sa bankama niti višegodišnje povlačenje po sudovima. Želim samo da moj projekat uspe - zaključuje Vicenco Blagaić.

- Na osnovu zakonskih odredbi u vezi sa čuvanjem bankovne tajne, banka ne može u javnosti komentariše niti otkrivati detalje poslovnog odnosa s bilo kojim svojim klijentom. Uopšteno možemo reći da banka posluje u skladu sa pozitivnim propisima Republike Hrvatske, a sve argumente i dokaze koji pokazuju da je banka u predmetnom slučaju postupala na zakonit način, iznećemo na sudu, kao jedinom mestu koje je nadležno za utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja i donošenje konačne odluke - odgovorio nam je portparol Erste banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
erste banka tužba zakon bankarska tajna podatci građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana