Tekst objavljen: 22.08.2014 9:00        


Od šest miliona izdatih platnih kartica u Srbiji – koristi se samo polovina. Najviše su u upotrebi one takozvane debitne, za plaćanje svakodnevnih potrepština i podizanje novca sa bankomata. Omamljujuću plastiku, što omogućava kupovinu na kredit, Srbi od 2009. naovamo sve ređe vade iz novčanika.

Čekovi primamljiviji od kartica, svaka druga u upotrebi

Pre pet godina zaduženost kreditnim karticama po stanovniku bila je 61, a u 2014. oko 45 evra. Najnoviji podaci Udruženja banaka otkrivaju da je sve manje plaćanja kreditnim karticama. Izdato ih je 1,1 milion sa limitom od 84,6 milijarde dinara, a od tog iznosa je iskorišćeno manje od polovine.

Dame vole keš

Za platne kartice, naročito one kreditne, često se vezuju i neke predrasude. Jedna od njih je da žene lakše ,,potežu” za kreditnim karticama od muškaraca, što je samo što je jedna od muških zabluda.

Istraživanje Udruženja banaka Srbije pokazalo je da „lepši pol” manje i odgovornije koristi kreditne kartice. Najveće trošadžije ,,na odloženo” su pripadnici „jačeg pola” starosti od 30 do 40 godina. Oni sada raspolažu sa 147.377 kreditnih kartica od ukupno 1,1 milion izdatih. Imaju na raspolaganju limit od 11,22 milijarde dinara, do čega su polovinu iskoristili.

Žene, generalno, više vole keš. Mlađe od 30 godina, kao i starije od 60, najmanje koriste kreditne kartice i veoma su uredne u otplati. Dame u ovoj dobi veoma retko upadaju u docnju.
Karticama se više ne veruje ni kada nude beskamatno kreditiranje. Umesto „varljive plastike”, narod se vratio starim dobrim čekovima, koji su sve više u upotrebi. Bankari kažu da ih je danas oko devet miliona u prometu.

Upućeni tvrde da je smanjeno korićenje kreditnih kartica pre svega posledica povećane nezaposlenosti, rada na crno, niskih zarada, ali i visokih kamata. One se kreću od 23 do 33 odsto godišnje, a najčešće su 2,5 odsto mesečno.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u drugom tromesečju 2014. godine čak 83 odsto izdatih platnih kartica bile su debitne. Kreditne kartice činile su 15 odsto, dok je poslovnih platnih kartica izdato samo dva odsto.

Za razliku od kreditnih kartica, čije korišćenje od 2008. zaključno sa prvim polugođem 2014. godine opada, podaci NBS govore da se u isto vreme korišćenje debitnih kartica za plaćanje računa i podizanje novca sa bankomata više nego udvostručilo. Od ove plastike, koja zamenjuje nošenje gotovine, često se beži iz neznanja, ali i zbog uverenja da ta novotarija košta. Trgovci, a naročito ugostitelji, više vole da im se plati kešom. S razlogom, jer plaćanje karticom im smanjuje zaradu za iznos provizije koju im uzima banka koja je izdala karticu, a koja se kreće od 0,8 do 2,5 odsto od vrednosti računa.

Istraživanje je pokazalo da se kreditne kartice najviše koriste za kupovinu odeće i obuće – 10 odsto, isto toliko se njima plaća benzin na pumpama, zatim hrana i piće.



Obrad Sikimić, predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica Privredne komore Srbije, nedavno je ukazao i na zabrinjavajuće povećavanje broja korisnika kreditnih kartica koji kasne sa plaćanjem mesečnih rata kredita, a ono je počelo sa istovremenim smanjenjem njihovog korišćenja. Kašnjenja otplate duga krajem aprila 2014. dostiglo je 14,6 odsto, dok je na kraju 2013. bilo 14 procenata. Godinu dana ranije 12,1, a krajem 2011. godine iznosilo je 9,2 odsto.

Koliko god neki sumnjali u platne kartice, plaćanje tom plastikom je komfornije i sigurnije, smanjuje troškove i povećava efikasnost u poslovanju. Elektronsko plaćanje je kod nas još u povoju, kažu u NBS, tako da je u 2013. dostiglo oko 180 miliona evra, ali je putem interneta u toj godini pazarilo oko 600.000 ljudi. Prosečni iznosi transakcija po valutama, koje se najčešće koriste za plaćanja platnim karticama preko interneta, od 2011. do drugog tromesečja 2014. godine – ne beleže znatnije promene

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijent banke klijenti banke banke kupovina čekovima čekovi ček kreditne kartice kreditna kartica plaćanje karticama plaćanje karticom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana