Tekst objavljen: 04.09.2015 11:37        


Cene nafte su danas u Aziji opet pale u očekivanju objavljivanja američkog izveštaja o zapošljavanju u avgustu, koji bi, kako ocenjuju analitičari, mogao odrediti vremenski period podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke (Fed).

Cena nafa ne prestaje da pada

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 55 centi, na 46,20 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 62 centa, na 50,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Budući da Fed pomno prati podatke o zapošljavanju kako bi izmerio snagu privrede, podaci o zapošljavanju bi trebalo da budu od ključnog značaja", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Prema njegovim rečima, ako podaci budu niži od očekivanja, to će značiti podizanje kamatne stope u decembru.

Podizanje kamatne stope će verovatno ojačati dolar, što će učiniti da nafta izražena u toj valuti postane skuplja za kupce koji koriste slabije valute, umanjujući tako tražnju i dovodeći do pada cena, ocenjuje Frans pres.

Prema rečima Anga, nafta je dobila određeni podsticaj nakon što je Evropska centralna banka (ECB) juče nagovestila mogućnost proširenja programa monetarnih stimulusa, ako za to bude bilo potrebe.

Banka je, takođe, snizila projekciju privrednog rasta i inflacije u evrozoni za 2015-2017. godine, usled rizika koji prete zbog nižih cena nafte i usporavanja privrednog rasta Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana