Tekst objavljen: 20.04.2023 16:25        


Crna Gora dobija svoju prvu digitalnu valutu - nacionalni stabilkoin. Centralna banka Crne Gore (CBCG) dogovorila je saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rešenja, kompanijom Ripple u cilju razvoja strategije i realizacije pilot-programa za njeno pokretanje

Crna Gora sve bliže da dobije svoju kriptovalutu Tivat


- Uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak napred ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore. CBDC je digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas, više od stotinu zemalja širom sveta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujućijačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja- navodi se u saopštenju CBCG.

Evropska centralna banka (ECB), da podsetimo, radi na razvoju koncepta digitalnog evra kao budućeg sredstva sigurnog, bezbednog i praktičnog elektronskog plaćanja u Evrozoni.

Dr Radoje Žugić, guverner CBCG kazao je da sa zadovoljstvom počinju saradnju sa Riplom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stabilecoina.

- Kroz projekat, Centralna banka Crne Gore će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbednog valutnog rešenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika - rekao je Žugić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primene digitalne valute i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

- Centralna banka Crne Gore donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu i suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju - rekao je Džejms Valis, potpredsednik Ripla za odnose sa centralnim bankama.

Ripl ima iskustva u uspešnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rešavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom sveta.

Crna Gora sada koristi evro kao svoju valutu od svog uvođenja 2002. godine, iako nije deo Evrozone.

Valis je objasnio da je planirana faza "sandboxa” kako bi se buduća digitalna valuta stavila u opticaj pod kontrolisanim uslovima.

- Blisko ćemo sarađivati ​​sa Centralnom bankom kako bismo utvrdili slučajeve upotrebe, ključne faktore uspeha i rokove.Projekat će početi ovog meseca- dodao je on.

Inače, crnogorski premijer Dritan Abazović prvi je otkrio predstojeći dogovor između Ripplea i Centralne banke Crne Gore u tvitu sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crnogorska kriptovaluta Centralna banka Crne Gore Radoje Žugić Crna Gora kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana