Tekst objavljen: 04.02.2014 14:59        


Nebojša Divljan, najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke koja je pre četiri dana izgubila dozvolu za rad, optužio je menadžment banke i Narodnu banku Srbije (NBS) za propadanje ove domaće banke i gubitak preko šest milijardi dinara depozita državnih i javnih preduzeća.

Divljan: NBS, menadžment i dužnici uništili Univerzal (Medija centar Beograd)

Loše vođenje upravljačkog dela banke i davanje kredita adresiranih na svega nekoliko firmi dovelo je do sunovrata banke, naglasio je on na konferenciji za medije i istakao da su najveći dužnici ove banke Farmakom, Beohemija, Interkomerc, Luka Beograd i Zekstra.

Pročitajte i:

- Narodna banka Srbije oduzela dozvolu Univerzal banci
- Katanac na Univerzal banku, "krivac" Tekst u novinama
- Novosti: I Univerzal banka pred bankrotom
- Posle Agrobanke na redu Univerzal banka?
- Stečaj u Univerzal banci, štedišama dele novac
- Univerzal banka doživela je slom nakon što je u upravu banke početkom 2013. godine upala jedna interesna grupa koju su činili najveći dužnici banke, kompanije Farmakom, Beohemija i Interkomerc - rekao je Divljan.

Krajem 2013. izloženost Univerzal banke prema ovim tri grupacijama, kao i njihovim satelitskim firmama, iznosila je oko 3,8 milijardi dinara, plus 900 miliona dinara robe.

Divljan je naveo da će kao akcionar podneti tužbu za nadoknadu štete protiv NBS, koja je kako je rekao, grubim nemarom, odnosno nesprovođenja adekvatgnog nadzora oštetila akcionare. On je rekao da je Narodna banka Srbije u slučaju Univerzal banke trebalo da reaguje još pre godinu dana.

- Savetujem pravnim i fizičkim licima, koja će izgubiti svoj novac za iznos neosiguranih depozita, da ne prihvate rešenje kojim su, maltene, proglašeni za žrtve sopstvene gramzivosti, što je neviđeni cinizam. Njihov novac je završio na računima vrlo određenog broja firmi i oni ni u čemu ne treba da budu diskriminisani u odnosu na štediše tri skorije likvidirane banke.
Takođe, savetujem zaposlene da se organizuju i sudskim putem zatraže kompenzaciju za izgubljena radna mesta uz isto obrazloženje - kaže Nebojša Divljan.
- Nakon pokušaja da upozorim organe banke da se radi o neprihvatljivim i nezakonitim radnjama, u maju 2013. upućujem dopis guverneru NBS i svim nadležnim instancama u NBS zaduženim za nadzor u kome obaveštavam o obziljnim nepravilnostima i indicijama za poslovanje suprotno zakono sa predlogom da se hitno izvrši vanredna kontrola banke - kaže Divljan.

Ovaj zahtev, kaže, uputio je kao akcionar, član Upravnog odbora i član Odbora za reviziju.

- Na njega nisam dobio nikakav odgovor, niti se pristupilo vanrednoj kontroli, što je bila suština pisma. Ćutanje NBS sam shvatio kao podršku rukovodstvu banke i od tada sam povukao status pasivnog akcionara jer je učešće u radu organa bilo beskorisno - istakao je Divljan.

On je dodao i da je krajem prošle godine Atlas Grupa izrazila nameru da preuzme Banku ali su zbog "najprimitivnijeg zastrašivanja ljudi iz Atlas Grupe odvraćeni od nameravanog ulaganja".

- Zaključio sam da interesnoj grupi, koja je 2013. upala u organe Banke, više odgovara da Banka izgubi dozvolu, posle čega će se prašina brzo sleći i niko neće izvršiti “obdukciju”, nego da kontrolu nad Bankom preuzme privatni vlasnik koji posle uvida u knjige može samo da podnese krivične prijave - naglasio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Da je 04.02.2014 18:46

    Detlić na vreme otišao u policiju, do svega ovg ne bi došlo.

  2. User image
    Bata 06.02.2014 20:27

    Na čiju policiju misli moj prethodnik? Gde on živi?
    Ono što je Divljan izjavio je tačno, a ovih dana možete videti na vestima da Beohemij ideu stečaj. Farmakom, koga je na početku mandata PPV podržao, "jer zapošljava mnogo radnika", već je sahranio neke firme kao što je fabrika akumulatora Sombor, rudnik Zajača....itd. Iz poslovnih kontakata pouzdano znam da se radi o "Šabačkom klanu" koji je uz pomoć svog "insajdera", predsednika upravnog odbora UBB Banke, uspeo da dobije nenaplative kredite. Njih niko iz vlasit / medija neće / nesme da pomene! Predsednik upravnog odbora banke (kadar SNS-a) je 4 sata pre blokade banke je sa svim svojim direktorima održao sastanak i objasnio da nema panike i da je sve u redu !

    Vrhunac su cinične izjave guvernerke da su "sami krivi oni koji su se kockali", a izjava da zaposleni netreba da brinu je laž jer su kao psi isterani na ulicu uz obrazloženje da nemaju nikakva prava jer su radili u privatnoj banci!

    U celoj priči niko nije pomenuo mala i srednja, pa i veća, uspešna preduzeća koja su časno i uspešno poslovala preko ove banke i ostala bez kapitala. da li su se oni "kockali" ?
    - Zašto su svi deponenti u prethodno nedavno zatvorenim bankama 100% zaštićeni, a ovi u Univerzal banci ne ?
    - Koji je to kapital malog ili srednjeg preduzeća od 50.000,- koji omogućava normalno poslovanje ?
    - Zar je kapital "pohlepnog" štediše i preduzeća na istom nivou?
    - Šta će biti sa mnogim zaposlenim iz tih firmi koji će ostati zbog toga na ulici (ja ću lično morati da otpustim nekoliko zaposlenih)?
    - Kako će se taj izgubljen kapital, možda i dobit preduzeća, knjižiti? Da li će i na njega morati da plate porez ?

    Kao što se vidi ima mnogo otvorenih pitanja na koje nema odgovora.
    U mesto odgovora danas ministarka Z. Mihajlović najavljuje "pomoć malim i srednjim preduzećima da se razvijaju"!
    Ja je molim da nam više ne pomaže već neka vidi kako će pomoći mladima koji će zbog ovakvih poteza ostati bez posla. Od njenog pomaganja, po svim pitanjima, smo videli rezulatate ali ni jedan pozitivan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
univerzal banka banke bankarsko tržište bankarski sektor propale banke Nebojša Divljan nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana