Tekst objavljen: 19.02.2017 17:32        


"Srbijagas" potvrdio pisanje "Novosti" o povećanju računa svojim snabdevačima plavim energentom, zbog novog načina obračuna.

Gas skuplji i trgovcima

"Srbijagas" je i zvanično potvrdio pisanje "Novosti" o poskupljenju prirodnog gasa za snadbevače. U saopštenju koje je izdalo ovo javno preduzeće, obaveštava se javnost da trgovcima gasa ovaj energent od prošlog meseca košta više, a kompanija se pravda metodologijom obračuna koja je unapred određena. Kada su krajnji potrošači u pitanju, odnosno domaćinstva, do kraja ovog meseca znaće se da li će se ovo poskupljenje preliti i na njihove račune za "plavi energent".

SNABDEVANjE

Rešenjem Vlade Republike Srbije o određivanju snabdevača koji će gas isporučivati trgovcima, koji ga nakon toga prodaju domaćinstvima, "Srbijagasu" je ovo pravo produženo. Tako će ovo javno preduzeće biti snabdevač do 1. januara 2018. godine.


Iako je prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović početkom januara tvrdio da gas neće poskupeti, nekoliko nedelja posle poslao je fakture svojim dobavljačima za skoro 11 odsto većim cenama. "Novosti" su prošle nedelje pisale o tome, da bi dva dana posle toga "Srbijagas" objavio i zvanično saopštenje upućeno javnim snabdevačima.

- U fakturama za januar 2017. godine javni snabdevači obavešteni su da je varijabilni deo cene za prvi kvartal ove godine 162,38 dolara za 1.000 kubika - navodi se u saopštenju "Srbijagasa".

- Fiksna dodata vrednost, počev od 1. aprila 2015. godine, iznosi 104,50 dolara za 1.000 kubika, dok je zvanični srednji kurs početkom februara iznosio 115,0582 dinara za dolar. Uzimajući u obzir sve te ulazne parametre, prodajna cena za januar ove godine iznosi 30,71 dinar po kubiku, što je i fakturisano svim javnim snabdevačima.

Iz saopštenja se vidi da je varijabilni deo povećan sa 140,77 na 162,38 dolara za 1.000 kubika.
Agencija za energetiku će utvrditi da li će razliku u ceni morati da pretrpe trgovci ili će se ona direktno odraziti na svakog potrošača koji u kući koristi gas.

Sada je sve na Agenciji za energetiku, da odluči da li će da promeni plansku cenu i tako direktno poveća cenu za građane - kaže Milan Gavran, predsednik Udruženja snabdevača prirodnog gasa.

- Mi već trpimo jer nam je "Srbijagas" povećao fakturu od januara. Ako Agencija ne odobri poskupljenje, bićemo trajno na gubitku.

DOLAR I NAFTA
Povećanje cene "Srbijagas" pravda unapred predviđenom računicom.

- Javnim snabdevačima su poznate metodologija i način obračuna cene prirodnog gasa - dodaju iz gasnog javnog preduzeća.

- U skladu sa tim, cena po kojoj JP "Srbijagas" snabdeva javne snabdevače sastoji se od promenljive cene za 1.000 kubika vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksne dodate vrednosti koja sadrži sve opravdane troškove poslovanja, a ista, takođe, zavisi i od zvaničnog srednjeg kursa dolara koji utvrđuje Narodna banka Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbijagas skuplji gas cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana