Tekst objavljen: 29.07.2015 16:27        


Grčka očekuje da će joj međunarodni kreditori u novembru otpisati deo duga nakon prve procene rezultata pokrenutih reformi, na koje se Atina obavezala u zamenu za treći paket finansijske pomoći, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras. 

Grčka očekuje rezanje duga od novembra

U intervjuu za grčki radio Sto Kokino, Cipras je rekao da postoji obećanje da će dug biti smanjen nakon prve procene reformi, tačnije u novembru, prenosi agencija Frans pres.

Premijer je poručio da je potrebna realna procena situacije u Grčkoj tokom pregovora sa kreditorima. "Nismo obećali narodu Grčke da će stvari teći lako", rekao je on, dodajući da vlada u Atini neće sprovoditi reforme osim onih dogovorenih sa kreditorima na samitu evrozone početkom meseca.

Cipras navodi da će njegova zemlja ove godine imati uravnotežen budžet ili primarni deficit, u zavisnosti od finansijske situacije.

Grčka je 28. juna zatvorila banke i uvela kontrole kapitala, nakon Ciprasove odluke da okonča pregovore s kreditorima i održi referendum o njihovim najnovijim predlozima. Banke su uz ograničen obim poslovanja ponovo otvorene prošle nedelje, ali su kontrole kapitala ostale na snazi.

"Ne kajem se ni zbog čega što se desilo u proteklih pet meseci. Što se tiče ekonomije, situacija može da se preokrene", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana