Tekst objavljen: 23.11.2015 15:44        


Prezasićenost tržišta nafte obara cene tog energenta, a situacija će iduće godine biti još gora, procenjuje američka investiciona banka "Goldman Saks". 

Nafta ide na 20 dolara za barel

Cene nafte su trenutno 50 odsto niže u odnosu na nivo iz istog perioda prošle godine, ali bi u 2016. mogle dodatno da potonu i spuste se na blizu 20 dolara za barel, prema proceni stručnjaka "Goldman Saksa" i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi poslovni portal Biznis insajder.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino izjavio je juče da OPEK ne može dozvoliti rat oko cene nafte i da će morati uskoro da preduzme akcije za stabilizovanje naftnog tržišta. Na pitanje koliko će cene nafte pasti u 2016. ako OPEK ne promeni politiku, Del Pino je rekao: "Na oko 25 dolara".

Mišel Dela Vinja iz "Goldman Saksa", sa druge strane, veruje da bi cene mogle pasti i do 20 dolara za barel, iako postoji šansa od svega 15 odsto da se to zaista i desi.

"Ukoliko se cene spuste do tog nivoa, to će biti samo privremeni šok po sistem pre nego što se tržište ponovo stabilizuje", rekao je Dela Vinja za Bi-Bi-Si-jev Radio 4.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je jutros 84 centa na 41,06 dolara za barel, dok je za 51 cent pojeftinila i sirova nafta tipa "brent" na 44,15 dolara, takođe za januarske isporuke.

Cene nafte su u petak pale na dvomesečni minimum, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku saopštila da su globalne komercijalne zalihe dostigle nivo od čak tri miliona barela.

Sve veća očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi narednog meseca podići kamatne stope, prvi put u poslednjoj deceniji, uticala su na jačanje vrednosti dolara, što se takođe odrazilo na pad cena nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    a gde ja to zivim 24.11.2015 11:04

    secate se vica o padu aviona srpske vlade u pustinji - prvi dan gledaju gde su, drugi dan odrze sednicu vlade, treci dan poskupi pesak. bolje da cene nafte nisu pale...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana