Tekst objavljen: 13.11.2015 12:01        


Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević izjavio je danas da su predložene četiri grupe mera koje bi trebalo da smanje poslovanje u sivoj zoni, a da je jedna od mera povezivanje inspekcijskih organa sa ostalim učesnicima koji su bitni za efikasniju državu.  

Neophodna jača saradnja protiv sive ekonomije

Atanasijević je za RTS rekao da je cilj da se smanje nameti i da se poveća obuhvat delatnosti koje potpadaju pod fiskalizaciju.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a je istakao da su predložene četiri grupe mera koje bi trebalo da smanje poslovanje u sivoj zoni.

"Jedna od mera je povezivanje inspekcijskih oragana sa ostalim učesnicima koji su bitni za efikasniju državu, a to su carina, Poreska uprava i policija", objasnio je Atanasijević i dodao da Zakon o objedinjenom inspekcijskom nadzoru daje prve rezultate.

"Zaposlili su se ljudi koji su poslovali u sivoj zoni i sada su evidentirani na tržištu rada, pa se i povećao priliv poreza i doprinosa u budžet", rekao je Atanasijević.

Atanasijević je istakao da NALED sugeriše da se kroz elektronsku državu objedine podaci i da budu dostupni i drugim državnim organima.

"Cilj je da državni organi efikasno deluju kako bi se ubrzao proces donošenja odluka", najavio je Atanasijević i dodao da se jedna grupa mera odnosi na fiskalne mere.

"Prvo želimo da se smanje nameti, a druga stvar je da se poveća obuhvat delatnosti koji potpada pod fiskalizaciju, a takvih ima mnogo", objasnio je Atanasijević.

Atanasijević je rekao da je vlada ove godine usvojila program za borbu protiv sive ekonomije.
"Mi smo dali listu predloga. Očekujemo da se na vladi u decembru usvoji konkretan predlog mera", istakao je Atanasijević.

Atanasijević je dodao da je Srbija napredovala na listi uslova poslovanja Svetske banke, zahvaljujući pre svega dobroj primeni Zakona o planiranju i izradnji i zbog dobre naplate poreza i doprinosa.

Više od polovine privrednika, kako je rečeno, veruje da je država odlučna da se obračuna sa nelegalnim poslovanjem, pokazuje NALED-ovo istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji koje je sproveo "Ipsos", uz podršku USAID-a.

Međutim, kako ovo poverenje pada poslednjih meseci, iz NALED-a apeluju da se najkasnije do kraja ove godine usvoji Nacionalni program za smanjenje sive zone i budu preduzete konkretne mere protiv nelegalne trgovine i rada na crno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija siva ekonomija država izmena zakona upravni odbor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana