Tekst objavljen: 28.01.2015 14:50        


Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović priznaje  da ima 10.000 ljudi koji danas čekaju takozvanu inopenziju.

PIO FOND: Inopenzije kasne za 20.000 ljudi

Prema informacijama do kojih se došlo, ovakvih zahteva ima dvostruko više, čak 20.000. Reč je o građanima koji su deo svog staža ostvarili u inostranstvu, tako da samo delimično ostvaruju pravo na penziju u Srbiji.

- Krajem 2010, na početku mandata Dragane Kalinović, nerešenih zahteva za ostvarivanje prava na penziju za osiguranike koji imaju delimičan staž ostvaren u inostranstvu bilo je 17.211 - poručuju iz kabineta direktorke PIO fonda.

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu da nisu znali za ovaj broj nerešenih zahteva za

Probijeni rokovi


Kada su u pitanju zahtevi za penzionisanje onih koji su ceo radni vek proveli u Srbiji, njih je, prema podacima PIO, zadnjeg dana 2014. godine bilo 10.800.

Prema njihovom priznanju, oko 1.600 predmeta od ovog broja nije rešeno u zakonskom roku.
inopenzije, kao i da će tim povodom zatražiti informaciju od Upravnog odbora PIO fonda.

Na odgovor Upravnog odbora PIO fonda ministar Vulin čeka i kada je u pitanju ugovor o delu koji je direktorka PIO fonda potpisala sa Nikolom Sremčevićem, direktorom Specijalne bolnice Banja Koviljača. Sremčević je, da podsetimo, angažovan kao posebni savetnik direktorke Kalinović i za svoje usluge savetovanja na temu banja isplaćeno mu je 1,4 miliona dinara, bez PDV.

U isto vreme, u PIO fondu je na određeno radio i Sremčevićev sin Danilo, a koji je angažman u filijali Novi Beograd završio 31. avgusta prošle godine.

Direktorka PIO fonda je za naš list rekla da je dr Sremčević angažovan ne kao direktor, već kao fizičko lice, ali nije želela da komentariše ni angažman njegovog sina, ni naša saznanja da finansijska služba PIO fonda nije želela da isplati navedeni honorar. Isplaćen je tek kada su nalog o neophodnosti isplate potpisali članovi menadžmenta.

Dragana Kalinović, o čijem je bahaćenju o trošku PIO fonda pisao više puta proteklih dana, nastaviće da radi ovaj posao i u naredne četiri godine, s obzirom na to da je Vlada Srbije potvrdila njeno postavljenje 23. januara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    leona 29.01.2015 8:29

    Direktorka Fonda "priznaje" da ima 10.000 zahteva za ino-penzije, koji nisu rešeni u roku.
    Zašto nisu?

    Zar u celom Fondu PIO ni kod hiljada dipl.pravnika u Srbiji nije mogao da se pronadje rukovodilac, koji hoće da radi i koji ume da organizuje posaoŠ

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Inopenzije zahtev za penzionisanje nepoštovanje rokova PIO fond zakasnela plaćanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana