Tekst objavljen: 17.10.2013 9:30        


Znala sam da sam u pravu i dočekala pravdu. Viši sud, uprkos žalbi KBC banke na presudu Prvog osnovnog suda, presudio je ponovo u moju korist. Banka mora da mi isplati kamatu koju je prisvojila povećanjem marže - kaže Kosana Rošulj iz Beograda.

Potvrđena presuda: Tužila banku i dobila 1.325 franaka

Ona je prvi klijent u Srbiji kojem je drugostepeni sud potvrdio presudu prvostepenog. Tako su se i konačno stekli uslovi da nezakonito naplaćene kamate, klijenti, dobiju nazad, uz pripadajuću kamatu.

Obaveze KBC banke

U Sosijete ženeral banci kojoj je KBC banka pripojena kažu da oni ne snose nikakvu odgovornost po tužbama povodom kredita u francima, koje je KBC banka svojevremeno odobrila svojim klijentima. Ova obaveza i dalje ostaje KBC banke.
- Moja tužba je dokaz da banke ne mogu da krše načela obligacionog prava, a presuda suda je to i potvrdila - kaže Kosana.

Novembra 2008. ona je od KBC banke uzela stambeni kredit od 89.955,87 franaka, na 203 meseca. U ugovoru je stajalo da je kamatna stopa promenljiva i da je čini šestomesečni Libor i marža od jedan odsto.

Pisalo i da će banka dva puta godišnje usklađivati promenljiv deo stope, a u skladu sa kretanjem Libora.

- Za mene je sve bilo jasno, ali očito ne i za banku, koja je od septembra 2009. do decembra 2011. obračunavala maržu od 3,5 odsto - kaže ona.

Iako je odmah odgovorila KBC banci na dopis i tražila primenu odredbi ugovora, usledio je odgovor - pravo banke je da menja kamatu sa aktima poslovne politike. Finansijska kriza i pad poverenja javnosti u banku 2009. navedeni su kao razlozi. Osećaj za pravdu naterao je da tuži banku.



- Banka jeste jača, ali je pravda najjača. Za taj period nezakonito povećane kamate, banci sam dala više 1.325 franaka! Sud je presudio da to moraju da vrate, kao i da snose trošak sudskog postupka od 57.800 dinara - ističe Kosana.

Viši sud u Negotinu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu. U obrazloženju se kaže da je promenljiva kamata ugovorena kao takva, jer je jedan element Libor promeljiva veličina, a da je banka neosnovano obračunavala kamatu izmenom marže i tako neosnovano naplatila 1.325 franaka od klijenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ivan 17.10.2013 12:56

    E tako treba tuziti za svoj novac , jedino eksperti iz NBS savetuju da se netuze banke za kog oni rade ko zna jer za narod sigurno ne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti stambeni kredit rata kredita rate kredita otplata kredita krediti u švajcarcima sud presuda banke zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana