Tekst objavljen: 29.08.2016 12:02        


Kineski naftni div Sinopek, najveća rafinerija u Aziji, zabeležio je pad neto profita u prvoj polovini 2016. godine od 21,6 odsto usled niskih cena "crnog zlata", saopšteno je iz te kompanije. 

Profit kineskog naftnog lidera Sinopeka manji 20 odsto

Grupacija je uknjižila dobit od 19,92 milijarde juana (2,98 milijardi dolara) u periodu januar-jun tekuće godine u poređenju sa 25,42 milijarde juana iz istog lanjskog perioda, navodi se u saopštenju objavljenom na berzi u Hong Kongu, gde je kompanija listirana, prenosi agencija Frans pres.

"U prvoj polovini 2016. godine, međunarodne cene sirove nafte zabeležile su oštar pad u odnosu na prvih šest meseci 2015, dotakavši najniži nivo u tom periodu", konstatuje se u saopštenju objavljenom kasno sinoć.

Sunovrat cena nafte bacio je u zasenak rast domaće tražnje, dodaje se i precizira da je domaća potrošnja naftnih derivata u tom periodu porasla 4,4 procenta. Poslovni rezultati su razočarali investitore, pa su jutros akcije Sinopeka pale za 1,07 odsto u Hong Kongu, a na berzi u Šangaju, na kojoj kompanija takođe kotira, oslabile su 0,20 procenata.

Pad cena nafte pogodio je i druga dva velika kineska proizvođača.

Petročajna je izvestila prošle nedelje o padu neto dobiti od 97,9 odsto u prvom polugođu u odnosu na prethodnu godinu, na 531 milion juana.

Kineski vodeći proizvođač nafte i gasa na moru, CNOOC, prijavio je neto gubitak od 7,74 milijarde juana za prvih šest meseci ove godine, podseća Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana