Tekst objavljen: 24.08.2023 13:10        


Srpski uređaj za elektronsku naplatu putarine uskoro će moći da se koristi i u Crnoj Gori. Memorandum o poslovnoj saradnji crnogorskog preduzeća "Monteput" i "Puteva Srbije" potpisan je u Vladi Srbije, a povod je integrisanje zajedničkog sistema naplate u obe zemlje

Tagovi za putarinu uskoro će važiti i u Crnoj Gori


Već se koristi u Severnoj Makedoniji, čekaju se Grčka, Italija, a do nove godine, pored Hrvatske, trebalo bi da počne primena integrisanog sistema elektronske naplate putarine i u Crnoj Gori.

Direktor sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ Darko Savić ističe da taj projekat ne znači samo povezivanje dva sistema za naplatu putarine, već povezivanje dva naroda, brži protok ljudi, brži protok roba.

„Nadamo se da ćete vrlo brzo, kao što smo to uradili sa kolegama iz Severne Makeodnije, da ćemo svi zajedno pristupiti integrisanom sistemu za naplatu putarine u ovom delu Evrope, i imati jedan od najboljih sistema za naplatu putarine“, dodaje Savić.

Milan Ljiljanić, direktor „Monteputa“ nada se da će u narednom periodu nastaviti saradnju i ubrzati inicijative za izgradnju preostalih deonica auto-puta Beograd-Bar, što će, ističe, znatno smanjiti vreme putovanja i doneti značajne benefite i za građane i za obe države.

Do sada je svoje tag uređaje u Srbiji konfigurisalo više od 27 hiljada korisnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Od početka funkcionisanja sistema u Severnoj Makedoniji, više od 31 hiljade prolazaka srpskih tagova kroz naplatne stanice. Ista očekivanja su i od saradnje sa Crnom Gorom.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe da je to put koji će biti veoma frekventan i koji će investiciono sam sebe opravdati.

„Korak po korak, mi povezujemo naše zemlje, povezujemo ljude, i to je deo naše zajedničke politike koju smo imali i sa sadašnjom, i za koju sam siguran da ćemo imati i sa budućom vladom Crne Gore, jer je to dobro za ljude“, dodaje Vesić.

Do kraja godine, očekuje se završetak dela auto-puta do Požege, najavljuje Vesić, a potom sledi izgradnja auto-puta ka Boljarama u dužini od 107 kilometara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje putarine tag za putarinu Crna Gora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana