Tekst objavljen: 09.10.2023 15:35        


Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 miliona evra

U komšiluku kreće ozbiljno bušenje: Otkriven ozbiljan geotermalni potencijal?


Hrvatska će za šest – sedam godina postati značajan proizvođač geotermalne energije, rečeno je u petak u Agenciji za ugljovodonike, tokom predstavljanja rezultata takmičenja za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju.

Nadmetanje je održano od 28. decembra 2022. do 1. juna 2023. za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac – 1.

Reč je o geografskom području sliva Drave u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Na takmičenju je pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuđača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja je na temelju sprovedenog takmičenja izdalo dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima “Leščan” i “Međimurje 5” Ini, “Pčelić” i “Sječe” IGeoPenu (koji se oslanja na društvo iz UK-a), “Kotoriba” kompaniji Viola Energy Generation (ponuđač se oslanja na društvo iz Turske). Za istražni prostor “Ferdinandovac” nije pristigla nijedna ponuda.

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 miliouna evra. Očekuje se da će ukupna vrednost investicija dosegnuti 400 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Drava geotermalna energija Hrvatska istraživanja bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana