Tekst objavljen: 24.08.2015 10:53        


Polazak dece u školu roditeljima i ove godine predstavlja ozbiljan udar na kućni budžet. Komplet knjiga košta od 8.000 pa i do neverovatnih 16.000 dinara.

Za polazak u školu cela plata

Po sveske, olovke, bojice, flomastere i ostali školski pribor roditelji i njihovi đaci sve manje idu u knjižare. Zato se sve čećše u hipermarketima mogu videti pune korpe opreme za početak škole, pišu Večernje novosti.

Uz luk i krompir, tu su i šestari i lenjiri, pernice i vežbanke. Velike količine, veliki i popusti, tako da trgovinski lanci preuzimaju primat u opremanju đaka za školu. Utrkuju se i nude - pun ranac za 990, pernicu sa svim potrepštinama za 500, sveske za 9,50 dinara... Jeftinije, reklo bi se, nego kod Kineza.

Ali tu je nabavka za prvi septembar tek započela. Osim jeftinog školskog pribora, zna se za koje predmete sveske moraju da budu ukoričene, koje marke tempere i bojice da bi služile svrsi, koji šestar se ne lomi na prvoj nacrtanoj kružnici...Samo za osnovni spisak đačkog pribora treba bar 4.000 do 5.000 dinara, bez novog ranca. Ako se i to kupuje, e onda bar još toliko.

A tek knjige, one su najveća stavka.“Najjeftiniji udžbenik za niže razrede osnovne škole je "Muzička kultura" za prvi razred, po ceni od 453 dinara, a najskuplji "Čuvari prirode" za četvrti razred, koji košta 1.305 dinara”, kažu u Zavodu za udžbenike.

Za starije razrede, najpovoljniji su "Muzička kultura" i "Likovna kultura", za peti i šesti, po ceni od 593 dinara, a najskuplja knjiga iz fizike za sedmi razred - 1.001 dinar. Ceo komplet je od 7.925, za prvi razred, do 11.800 dinara za sedmi razred.

Cena varira zavisno od izdavača, a nastavnici traže i skupe udžbenike za strane jezike, tako da se ovaj iznos obično uveća za još nekoliko hiljada.

Ako se ovome dodaju i nove patike, farmerke i poneka majica i još ako su u kući dva školarca - roditeljska plata teško može da pokrije sve ove troškove!

Mnogi roditelji već otplaćuju i ekskurzije za narednu školsku godinu. Miloš Milenković, otac gimnazijalca, kaže da već plaća ekskurziju na osam rata, dve noći u Sokobanji. Cena je 12.500 dinara, tako da i ove rate dodatno opterećuju kućni budžet. Već sa prvim danima septembra tu je, kaže, i uplata za obezbeđenje u školi - 2.000 dinara u dve rate, pa još osiguranje, poneki izlet i odlazak u pozorište.


“To što se sveske, olovke i ostali pribor reklamiraju po veoma niskim cenama za većinu roditelja ne znači mnogo. Deca traže nešto drugo, određene korice, slike animiranih junaka, a to samo uvećava cene. Neke sveske, tako, koštaju i po 300 i 500 dinara”, žali se Biljana Jovanović, majka učenice trećeg razreda iz Beograda.

“Deca znaju šta im se sviđa, pa i ranac traže određeni. Neki popularni dezeni rančeva ove godine koštaju po 7.000 i 8.000 dinara. Do sada smo potrošili, evo, četiri hiljade, a nismo kupili još dosta stvari, pa ni najskuplju – ranac”, kaže ona.

Da bi preživeli sve ove troškove, roditelji uglavnom kupuju tamo gde može na rate i odloženo plaćanje. Većina tako nabavlja i knjige. Već od marta, preko škole, počnu da otplaćuju komplete udžbenika za naredni razred. Ove godine mnogi su se prešli, jer nisu na vreme počeli sa uplatom. Mislili su da će im deca dobiti besplatne udžbenike. Ako se nisu našli na spisku socijalno ugroženih, sada će morati da nove knjige kupe odjednom ili da bar pazare polovne. A sudeći prema prvim cenama uličnih prodavaca udžbenika, korišćeni udžbenici tek su za trećinu jeftiniji od novih.

“Udžbenici za ćerku i sina koštaju nas oko 24.000 dinara. Ona je šesti osnovne i njene knjige možemo da plaćamo na četiri rate, a njegove, za drugi srednje, na jednu ratu manje”, kaže Jelena Vuković.

“Iako smo naručili cele komplete, onako kako su rekli u školi, kada počne školska godina, deca danima dolaze sa dodatnim spiskovima. Nastavnici traže i neke radne sveske koje nisu na prvom spisku. Prošle godine su sinu u gimnaziji tražili tri knjige i tri radne sveske samo za srpski jezik. Kupovina svezaka i pribora nas tek čeka. I to ćemo negde na rate”, dodaje ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
knjige školarci udžbenici male plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana