NBS oduzela dozvolu za rad Agrobanci

Objavljeno: 25.05.2012


Vesti izvor: NBS, Kamatica

Kako objavljuje Narodna banka Srbije, danas je oduzeta dozvola za rad Poljoprivrednoj banci Agrobanka a.d. Beograd. Kako se navodi u saopštenju, prinudni upravnici i Narodna banka Srbije su ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu uspele da poboljšaju finansijsko stanje u Banci. Zbog toga, Narodna banka Srbije je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela Banci dozvolu za rad.

Kako se dalje navodi u saopšetenju, za administratora ove banke je imenovana Agenciju za osiguranje depozita koja će u periodu administrativnog upravljanja,  koja traje najduže 25 dana, imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke. Paralelno sa ovim procesom se osniva nova banka  pod nazivom „Nova Agrobanka a.d. Beograd“ na koju se prenose ukupni depoziti Agrobanke, kao i deo njenih drugih obaveza i potraživanja. To znači da su svi štedni ulozi u celini zaštićeni i sigurni.

Ovo je prvi kolaps jedne državne banke nakon likvidacije državnih banaka iz prethodnog perioda. Svakako je zanimljiv sled akcija od strane NBS. Uvođenje prinudne uprave je urađeno 29-og Decembra 2011 nakon čega je bilo potrebno skoro pet meseci da se konstatuje da se Agrobanka ne može izvući iz dugova i da država neće intervenisati po tom pitanju. Možda ispravna odluka da se ne koriste sredstva iz budžeta ali se onda postavlja pitanje kako je uopšte i došlo do toga da se, pored intezivne kontrole poslovanja banaka od strane NBS, provuče minus od 29.7 milijardi dinara koliko je napravila Agrobanka 2011 godine kao i pitanje odgovornosti za takvo upravljanje s obzirom da su članovi upravnog i izvršnog odbora bili stručnjaci, profesori i dobitnici nagrada "Najbolji bankar" i "Najbolji menadžer".

Takođe pitanje je da li je na tok odlučivanja uticala i izborna groznica ili je slučajnost da se ovakva vest objavi prvi petak nakon izbora. U svakom slučaju kratkih rukava iz ovoga će izaći svi akcionari Agrobanke a svakako će posledica biti i na berzi nakon što investitori stave prst na čelo i razmisle šta je još moguće da se desi u Srbiji u ovom trenutku.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana