Tekst objavljen: 24.10.2012 15:09        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da Vlada preuzimanjem imovine i obaveza problematičnih banaka ublažava veliki finansijski skandal i sprečava njegovo širenje.

"Agrobanka je skandal, gubitak 600 miliona evra" (European People's Party/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

On je, obrazlažući predlog zakona čije se usvajanje traži po hitnom postupku kako bi svi koji imaju depozit u Novoj Agrobanci postali deponenti Poštanske štedionice, rekao da država pokušava da ublaži skandal koji je nastao izbijanjem afere Agrobanka koja je bez pokrića davala veliki broj kredita.

Ministar Dinkić kaže da da od ponedeljka štediše Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici. Kako je precizirao, ne prenosi se samo depoziti, već i likvidnost potrebna da se zatvori ta transakcija, a nakon prenosa depozita i Nova Agrobanka će ići u stečaj.
Na isti način bi, preuzimanjem imovine i obaveza, trebalo rešiti i problem sa Razvojnom bankom Vojvodine, rekao je Dinkić.

On je kazao da je Ministarstvo finansija protiv namere pokrajinske vlade da dokapitalizuje tu banku, ali da ne može da je spreči u tome, kao i da bi mnogo bolje rešenje bilo da se postupi kao sa Agrobankom.

- Ne mogu da verujem da grešku u Agrobanci nije uočila prethodna vlast - već su ćutali. Na ovaj način samo umanjujemo jedan finansijski skandal u našem bankarskom sistemu i sprečavamo njegovo širenje - istakao je ministar.

Ocenjujući da je afera Agrobanke jedan od najvećih finansijskih skandala u novijoj istoriji naše zemlje, Dinkić je naveo da je gubitak minimalno oko 600 miliona evra.



U petak bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvojen ovaj zakon i u subotu bi vlada ne sednici trebalo da potvrdi ugovor o prenosu svih 250.000 depozita Agrobanke na Poštansku štedionicu.

Dinkić je naveo da su se opredelili za Poštansku štedionicu, jer je najstabilnija, ali i rekao da ta operacija neće ugroziti njen rad. - Poštanska štedionica imaće oko 765 miliona evra, uvećaće bazu klijenata, imaće 60 novih ekspozitura i prihvatiće 300 postojećih radnika Agrobanke - rekao je Dinkić.
Dinkić je rekao da će u Poštansku štedionicu preći oko 250 miliona evra osiguranih štednih uloga i oko 150 miliona evra neosiguranih i dodao da polovina štednih uloga dospeva sledeće sedmice u Nedelji štednje, što Agrobanka ne bi mogla da isplati i nastala bi panika.

Ta banka je, kako je rekao, nudila visoke kamate od šest do sedam procenata na godišnjem nivou kako bi privukla što više građana.

- Građani treba da biraju sigurne banke, a ne visoke kamate - naglasio je Dinkić.

On je rekao da je zbog toga država krenula u akciju spasavanja svih depozita građana, opština i svih drugih, jer država želi sve da spasi po istom kriterijumu i apelovao da se ubuduće po završetku te operacije "politika izmakne kada su banke u pitanju, jer se sa njima ne treba igrati”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera agrobanka agrobanka nova agrobanka banka poštanska štedionica banke Mlađan Dinkić Nedelja štednje nedelja štednje 2012 štednja štediše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana