Tekst objavljen: 08.03.2013 8:48        


Grčka kompanija "Alge enerdži" namerava da u proizvodnju energije iz alternativnog izvora - spaljivanja algi, investira 75 miliona evra. Alge bi gajili u Leskovcu, a oko 4. 000 radnika će dobiti posao, kaže suvlasnik te firme Joanis Sporidis-Antoniadis.

Biznis: 4.000 Leskovčana će gajiti alge za Grke

- Za dve i po godine investiraćemo oko 75 miliona evra i postepeno bi se zaposlilo preko 4.000 ljudi. Počinjemo s jednim hektarom, a na svaki hektar po 50 ljudi, naša je namera da ostanemo više desetina godina - kazao je Sporidis-Antoniadis, dodavši da kompanija koju predstavlja posluje i u centralnoj Evropi i Africi.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je kazao da je grčka firma voljna da započne posao ovog leta, ali nije siguran da li lokalna samouprava može da ispuni svoj deo obaveza.

- Potrebno je oko 100 miliona dinara da se poljoprivredno zemljište prenameni u građevinsko, a mi nemamo taj novac - istakao je on.

Sporidis-Antoniadis i jedan njegov grčki partner su za svoju inovativnu ideju o energiji od algi, dobili 2012. godine nagradu Grčko-američke trgovinske komore u Atini, od 80.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energija strane investicije strani investitori Srbija alge leskovac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana