Tekst objavljen: 22.10.2012 14:25        


Udruženja poljoprivrednika oštro kritikovali ministra finansija Mlađana Dinkića što je dogovorio da poljoprivredno zemljište ustupi šeiku Muhamedu bez tendera.

"Dinkić Arapima daje tuđu dedovinu"

Asocijacija "Vojvodina agrar" i Udruženje poljoprivrednika "Klub 100P plus" smatraju da je prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dinkić "ponizio" domaće poljoprivrednike dajući 25.000 hektara zemljišta bez tendera.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić boravili su prošle sedmice u UAE gde su razgovarali sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapredjenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.
- Na taj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obrađuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto - navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

Optužili su ministra Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se svo državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

- Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze - navodi se u saopštenju.



Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponuđača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

- Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obrađivali - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će ta udruženja "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda Mlađan Dinkić UAE emirati ujedinjeni arapski emirati zemljište investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana