Tekst objavljen: 04.07.2013 11:59        


Zagrebački Trgovački sud presudio je u korist udruženja Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švajcarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primene kamatne stope.

Hrvati pobedili bankare: Banke varale na kreditima

Obrazlažući presudu sudija Radovan Dobronić je kazao da su banke povredile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u celosti informisali o svim parametrima potrebnim za donošenje odluke.

Ovu presudu, iako nepravosnažnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih za franak, već će se ona, u delu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati istorijski moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruženju Franak.
Ocenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povređen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju da preračunaju glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Rekao je i da su banke zavaravale građane reklamama za kredite u švajcarskim francima. - U reklama se navodila kamatna stopa za franak i evro. Ali tu je bilo još elemenata na koje se trebalo ukazati, a ne samo sugerisati na razliku u kamatnim stopama. Prosečni potrošač je na osnovu toga zaključivao da je povoljniji onaj kredit s manjom kamatnom stopom. To je zavaravajuće oglašavanje.

Ipak, povraćaj novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.



Reč je o prvoj takvoj tužbi u istoriji hrvatskoga pravosuđa, a Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švajcarce" od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promene kamatnih stopa poslednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić za sudsku presudu u korist udruženja Potrošač protiv osam komercijalnih banaka je rekao da je to sada stvar banaka koje  treba da je rešavaju. - To je sada stvar banaka, koje neka rešavaju takvu sudsku presudu - izjavio je Linić.
Niz korisnika spornih kredita posvedočilo je da su im banke sugerisale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita vezanih uz tu valutu čiji je rast u kombinaciji s povećanjem kamata brojnim dužnicima, nakon višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice.

Opunomoćenici banaka rast kamata obrazložili su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, utvrdivši da bi bez njihove obazrivosti povećanje bilo još i više.

Kolektivna tužba je, inače, podneta protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Budući da je reč o nepravosnažnoj prvostepenoj presudi, za očekivati je da će se banke žaliti što će pravnu bitku produžiti na još najmanje godinu dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dragan 04.07.2013 20:54

    E Srbijo!
    Da slucajno kod nas ne bi pobedilo udruzenje u kolektivnoj tuzbi kao u Hrvatskoj, pobrinuo se nas Ustavni sud, proglasivsi neustavnim zakonske odredbe na osnovu kojih je i podneta tuzba. Srsmota! Ostajemo i dalje bastion neznanja, zaostalosti, korupcije i svega najlosijeg, kako bi ostali tu gde jesmo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke banka krediti kašnjenje u otplati otplata kredita krediti u švajcarcima sud presuda potrošači klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana