Tekst objavljen: 18.01.2013 8:48        


Eksperti Hypo Alpe Adria banke, povodom odluke NBS o povećanju REPO stope za 25 baznih poena na 11,50 odsto, ocenjuju da i u preostalom periodu prvog kvartala 2013. postoji prostor za dodatno povećanje referentne kamatne stope.

Inflacija će rasti, NBS podizati referentnu kamatu

Obrazloženje NBS-a za ovu odluku počiva na potrebi da se suzbiju inflatorni pritisci, budući da je inflacija na nivou 2012. dostigla 12,2 odsto (i tako premašila gornju granicu ciljanog koridora NBS za 6,7 procentnih poena), a da se u predstojećem periodu može očekivati nastavak ubrzanja rasta cena, navodi se u analizi Hypo banke.

U predstojećem periodu se može očekivati ubrzanje inflacije, i to najviše usled povećanja nekih regulisanih cena, te bi inflacija na kraju prvog kvartala 2013. mogla dostići maksimum u ovoj godini od oko 13,5 odsto medjugodišnje.

Nakon toga moguće je, usled slabe domaće tražnje, postepeno usporavanje inflacije na oko sedam odsto na nivou 2013. godine.

Današnja odluka NBS šalje signal o nastavku ciklusa pooštravanja monetarne politike, koji je započet u junu 2012, a u toku koga je došlo do ukupnih povećanja REPO stope od dva procentna poena. U ostatku prvog kvartala 2013. postoji prostor za dodatna povećanja REPO stope od ukupno oko 25-50 baznih poena, u skladu sa kretanjem inflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije Hypo Alpe-Adria banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana