Tekst objavljen: 25.10.2012 15:46        


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će Skupština Vojvodine prihvatiti predlog da se emituju obveznice u vrednosti 15 milijardi dinara. Tim obveznicama će biti dokapitalizovana Razvojna banka Vojvodine (RBV).

Pajtić ne haje za Dinkića i dokapitalizuje RBV

Pajtić je rekao da emitovanje obveznica od 15 milijardi dinara sa rokom dospeća od 30 godina ne znači zaduživanje, već ulaganje kapitala koji neće nestati već će biti u vlasništvu građana Vojvodine.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je ranije rekao da dokapitalizacija nije dobro rešenje zbog čega je zatražio da pokrajinska vlada promeni mišljenje. Dinkić je naveo da ta mera "besmislena i ekonomski pogrešna" i da treba uraditi isto kao sa Novom Agrobankom, odnosno prebaciti depozite u neku drugu banku koja je spremna to da prezume, dodajući da već ima zainteresovanih.
- Ako se setimo kako je izgledala Metals banka možemo konstatovati da je RBV od kada su je država i pokrajina preuzele spasila već oko 10.000 radnih mesta. Imali smo predlog da se investira oko 20 milijardi, da se banka ugasi ili da je osnažimo sa 15 milijardi i mislim da je naše opredeljenje sasvim racionalno - rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje manje košta državu i donosi benefit građanima Vojvodine, koji mogu biti potpuno spokojni po pitanju depozita i štednje.

- Ova priča za nas je danas završena. Mi smo povukli korak za koji smo sigurni da je najracionalniji i najbolji, jer obveznice nisu kapital koji ide u vetar već je kapital građana - rekao je Pajtić i dodao da Pokrajina nije videla bolje rešenje od ovog.

Pajtić je ocenio da je situacija u mnogim bankama u Srbiji slična ili ista, da mnoge strane banke odlaze sa tržišta Srbije i da ne treba svako nenaplativo potraživanje da znači da je banka izgubila jer ima sredstva obezbeđenja kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pajtić Razvojna banka Vojvodine RBV banke Mlađan Dinkić dokapitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana