Tekst objavljen: 11.03.2013 15:50        


Prethodna Vlada zadužila je Srbiju 7,2 milijarde evra i javni dug je povećala na 16,9 milijardi evra! Vlada je za vreme svoje vladavine svakom od 9,2 miliona građana napravila dug 782 evra (ili bez 1,7 miliona stanovnika Kosmeta – 960 evra).

Prethodna Vlada zadužila Srbiju za 7,2 mlrd. evra

Brojke pokazuju da se od 2000. u vreme Vlade Mirka Cvetkovića najviše povećao javni dug - za 1.350 dana zaduživana je država za 5,3 miliona evra ili 61,7 evra u sekundi.

Ekonomista Mlađan Kovačević kaže da su Cvetković i njegovi saradnici radili vrlo neodgovorno.

- Ko zna šta se sve finansiralo preko državne kase. Pred izbore je sve eksplodiralo. Vidite da su stranke trošile previše, DS ne može da vrati kredite, ali ni drugi nisu bili bolji. Bio je princip – uzmi sve što ti život pruža, samo da iskoristimo državni novac da ostanemo na vlasti, a posle nije bitno šta će biti – kaže Kovačević.

Odgovor na pitanje zašto nas je vlada Mirka Cvetkovića zadužila 7,2 milijarde evra, ekonomista Danijel Cvjetićanin vidi u pogrešnom konceptu razvoja zemlje, koji se oslanja na zaduživanje, povećanje domaće potrošnje i prodaju resursa.

Inače, Ministarstvo finansija i privrede predložiće Vladi da prevremeno, do kraja aprila, otplati spoljni dug od 430 miliona dolara. Otplata skupih kredita iz prošlosti, kako je saopštilo, moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti budžeta u poslednjih nekoliko meseci. Razduživanje države smanjiće tekuće rashode kroz otplatu kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije javni dug spoljni dug zaduživanje prezaduženost Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana