Tekst objavljen: 15.04.2024 15:55        


Po osnovu naknade za rad koju ostvari sezonski radnik poslodavac je dužan da plati porez na dohodak građana i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti

Koja su prava, a koje obaveze sezonskih radnika?


Stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 odsto. Obveznik doprinosa je sezonski radnik. Porez i doprinose poslodavac plaća na osnovicu koja predstavlja dnevni iznos poreza i doprinosa koji se plaćaju za svaki radni dan sezonskog radnika, nezavisno od visine dnevne naknade za rad i radnog vremena sezonskog radnika.

Sezonski poslovi su oni koji se obavljaju samo u određeno vreme tokom godine, a u smislu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, ovim poslovima smatraju se poslovi u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – sadnja, setva, berba, žetva, zaštita bilja, priprema zemljišta, orezivanje, čišćenje, ljuštenje, ispaša i slično.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sezonski radnik je fizičko lice kojeg poslodavac angažuje za obavljanje sezonskih poslova uz novčanu naknadu za rad. Osobe koje su angažovane za obavljanje sezonskih poslova i koje za svoj rad ostvaruju naknadu su obavezno osigurana lica. Angažovani na sezonskim poslovima mogu biti i osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, osiguranici poljoprivrednici, kao i korisnici novčane naknade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sezonski radnici sezonci prava radnika prava i obaveze radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana