Tekst objavljen: 07.08.2023 16:25        


Iako se turisti ove godine u Hrvatskoj najviše žale na cene hrane, parkinga i smeštaja, slučaj podizanja novca na bankomatu našu čitateljku je ostavio blago rečeno u šoku. U najkraćem na 10 evra koje je htela da podigne na bankomatu mogla je da ostane bez tačno 9,75 evra

Oprezno sa podizanjem novca sa bankomata u inostranstvu


- Plaćala sam sve karticom, ali kada sam htela detetu da kupim neku igračkicu na ulici, otisla sam do najbližeg automata. Nije bila poznata banka u pitanju. Bila mi je ponudjena opcija da podignem 100 evra, 150, 300 i 500. Kada sam kliknula na drugi iznos i ukucala 10 evra sitnim slovima je pisalo da usluga kosta 9,75 evra. Blago rečeno bila sam u šoku - kaze nam čitateljka iz Srbije koja ove godine letuje na Braču.

Prema aktuelnoj ponudi banaka u omiljeni destinacijama naših turista (Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj), za korišćenje stranih kartica na bankomatima banke uglavnom naplaćuju proviziju, koja iznosi ili do 3,5 odsto vrednosti transakcije tj. novca koju podižete sa bankomata ili fiksnih od 2,5 do 3,5 evra. Takođe, na primer u Hrvatskoj banke spoje ova dva slučaja, te vam naplate i proviziju u odnosu na visinu transakcije, kao i fiksnu naknadu.

Provizija na bankomatima u Hrvatskoj

Provizije na bankomatima u Hrvatskoj zavise od banke do banke, pa se tako možete naći u situaciji da na bankomatu plaćate i fiksnu naknadu za dizanje keša, ali i kombinovanu tj. fiksan iznos na koji se dodaje procenat transakcije. Na primer, ako fiksan deo naknade iznosi 2 evra, plus procenat od 100 evra koje želite da podignete, banke u Hrvatskoj će vam uzeti ukupno oko 4,5 evra provizije.

Prema aktuelnoj ponudi banaka, većina banaka u Hrvatskoj će vam naplatiti između 1,5 i 2,5 odsto vrednosti transakcije, plus fiksan iznos od 1,13 do preko 2 evra. Takođe, pojedine banke uzimaju samo procenat od transkacije, s'tim što imaju definisan minimum od oko 3 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pazite se duple konverzije

Kako navode na sajtu NBS, ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš dinarski račun, morate imati u vidu troškove konverzije valute, čija se visina razlikuje od vrste valute i same banke.

- Troškova konverzije neće biti ukoliko posedujete devizni račun u istoj valuti, povezan s vašom platnom karticom, koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije. Međutim, ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita od valute na vašem deviznom računu, treba da znate da će banka u tom slučaju izvršiti duplu konverziju, i to npr.: ako ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a devizni račun imate u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre, upozoravaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska podizanje novca sa bankomata bankomati bankomati u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana