Tekst objavljen: 28.04.2023 13:55        


Na azijskim berzama većina najvažnijih indeksa je bila u plusu jer dobri poslovni rezultati kompanija podupiru raspoloženje investitora i zasenjuju njihove zabrinutosti oko privrednog usporavanja

Azijske berze u plusu na kraju ove nedelje


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je u plusu 0,45 odsto, no nije uspeo nadoknaditi sav minus od početka meseca te je na putu gubitaka u aprilu od 1.4 odsto.

Istovremeno je japanski Nikkei porastao jedan odsto. U plusu su bili i ostali važni regionalni indeksi, izuzev južnokorejskog, koji je oslabio za 0.8 odsto.

Azijske berze potpomognute su snažnim oporavkom Volstrita dan ranije, zahvaljujući boljim rezultatima od očekivanja velikih tehnoloških kompanija Meta Platforms, Microsoft i Alphabet. Pritom je Dow Jones porastao 1.57 odsto, S&P 500 za 1.96 odsto, a Nasdaq indeks za 2.43 odsto.

Zadržana ključna kamatna stopa

Tržišta je oraspoložila i odluka japanske centralne banke (BOJ) da zadrži negativnu kamatnu stopu. Naime, u skladu s očekivanjima BOJ, prvi put pod zasedanjem novog guvernera Kazua Uede, zadržao je ključnu kamatnu stopu na -0.1 odsto, na kojoj se nalazi još od 2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U takvim uslovima kurs jena spustio se 0.5 odsto prema dolaru, na 134.6 jena za dolar, najniži nivo u nedelju dana.

Dolarov indeks, koji meri kretanje američkog dolara prema šest najvažnijih svetskih valuta, stagnirao je na 101.45 poena te je na putu gubitka u aprilu za više od jedan posto, nakon što je u martu potonuo otprilike 2.3 odsto.

Kurs evra stagnirao je prema dolaru, na 1.103 dolara, te je i dalje nadomak najvišeg nivoa prema američkoj valuti u zadnjih godinu dana. Od početka aprila na dobitku je otprilike 1.5 odsto.

Na naftnim tržištima cene su porasle, pri čemu je barel londonskog Bena poskupio za jedan posto, na 78.99 dolara, a američkog WTI-ja 0.74 odsto, na 75.33 dolara.

Uprkos tome, cene nafte na putu su gubitaka od početka sedmice za više od tri odsto, pod pritiskom zabrinutosti investitora zbog moguće recesije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berze azijske berze it sektor izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana