Tekst objavljen: 26.07.2023 15:45        


Većina finansijskih institucija u Srbiji ostvarila je pozitivne rezultate u 2022. godini, objavila je Agencija za privredne registre (APR)

Banke rastu, osiguranje i lizing kompanije u padu


Banke, kao glavni nosioci finansijskog sistema, ostvarile su pozitivan rezultat od oko 87,77 milijardi dinara, što je na godišnjem nivou rast od 77,9 odsto.

„Nastavkom ukrupnjavanja bankarskog sektora, u 2022. godini je poslovala 21 banka, dve manje u odnosu na prethodnu godinu, što je posledično dovelo i do smanjenja broja zaposlenih za 192“, navela je Agencija.

U sektoru osiguranja ukupna dobit je bila 8,21 milijardu dinara, što je za 26,1 odsto manje nego prethodne godine.

Pad dobiti beleži i tržište lizinga, na kome je 12 davalaca finansijskog lizinga ostvarilo dobitak od 1,04 milijarde dinara, koji je manji za 14,4 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je broj zaposlenih neznatno smanjen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Poslujući na plitkom i još uvek malom tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva ostvarila su pozitivan neto rezultat koji je smanjen za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navelaje Agencija.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupan dobitak od 203 miliona dinara koji je umanjen za 12,3 odsto u odnosu na 2021. godin , dok je broj zaposlenih ostao gotovo na istom nivou.

Društva za upravljanje investicionim fondovima su imala ukupna gubitak u iznosu od osam miliona dinara, pri čemu je poslovalo jedno društvo više nego u 2021. godini.

Dobrovoljni penzijski fondovi, kojih ima sedam, i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom, njih 24, zabeležil su negativne rezultate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing kompanije osiguravajuća društva banke finansijsko tržište agencija za privredne registre

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana