Tekst objavljen: 09.10.2023 14:15        


Sezona obavezne zimske automobilske opreme je bliža nego što smo mislili jer je 1. novembar iza ćoška. Cene zimskih pneumatika su iste kao prošle godine, te ih pposkupljenje još nije zahvatilo. Naprotiv, negde su cene i snižene, a posebna pogodnost je kupovina na rate

Bliži nam se 1. novembar: Evo koliko ove godine koštaju zimske gume


Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja vozači od 1. novembra pa do 1. aprila naredne godine moraju imati sva četiri zimska pneumatika, a dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica.

U jednom beogradskom auto-servisu montaža guma košta od 750 do 1.500 dinara po točku, a najjeftinije gume koštaju oko 5.000 dinara, a mogu koštati i preko 20.000 dinara, rekao je Marko Lacmanović, vlasnik pomenutog servisa.

- Cene pneumatika su gotovo iste kao i prošle godine, nije došlo do poskupljenja s obzirom na to da je drastično opala potražnja. Prošle godine smo imali situaciju da je došlo do znatnog poskupljenja guma u odnosu na pretprošlu godinu, kada su cene skočile i za 20 odsto. Mnogi vozači nisu kupovali i menjali zimske gume, već su koristili stare, a neki čak i letnje gume, što je inače veoma opasno - navodi Lacmanović.

Lacmanović kaže da komplet najjeftinijih guma "tigar", oznaka 175/65/R14, može da se kupi za 24.480 dinara, dok, recimo, guma "sava", oznaka 225/45/R17, košta od 9.000 do 9.500 dinara, te da za ove četiri gume treba iskeširati oko 36.000 dinara.

Dodao je kao dobru vest za vozače da gume nisu poskupele ove godine i da se čakmože desiti da ih ne bude dovoljno na tržištu, te savetuje vozače da na vreme nabave pneumatike, odnosno da ne čekaju da se pogoršaju vremenski uslovi.

Lacmanović je naveo i prednosti plaćanja na rate jer na taj način servisi izlaze u susret ljudima:

- Neki proizvođači su, da bi povećali prodaju svojih brendova, snizili cene za oko pet odsto kako bi privukli kupce i izašli im u susret. Moguće da će neki imati dodatne akcije i da će doći do snižavanja cena. Preporučio bih vozačima da kupovinu i montažu guma isključivo vrše u ovlašćenim servisima koji se bave tim poslom, jer su se zbog krize pojavili neki koji prodaju upitne gume, a ne izdaju ni račune - naglasio je Lacmanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Evo nekih primera:

  • profil gume 175/65/ R14, proizvođač cena: Tigar 6.120 Sava 6.800 Hankon / Mišlen /

  • profil gume 175/65/ R14, proizvođač cena: Tigar 6.120, Sava 6.800 Hankon / Mišlen /

  • profil gume 175/65/ R14, proizvođač cena: Tigar 6.120, Sava 6.800 Hankon /Mišlen /

Ranijih godina mnogi su išli preko Drine u Republiku Srpsku kako bi pazarili zimske gume, ali Lacmanović kaže se to više ne isplati toliko kao nekada.

- Mislim da se to isplati samo onima koji, recimo, imaju neku rodbinu blizu pa svraćaju, ili ako žive blizu granice. Ali ovako da neko ide namenski samo da bi kupio gume, rekao bih da to više nije kao ranije. Cene su sada slične kod nas i u RS, ima i nekih jeftinijih, ali to nije nešto značajno - kaže Lacmanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gume zimske gume 1. novembar cena zimskih guma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana