Tekst objavljen: 24.12.2016 13:23        


Krediti nikad nisu bili povoljniji, a banke se neprekidno utrkuju koja će dati ponudu po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurenciju.

Čemu služi EKS i NKS kod kredita

Za jeftinije cene kredita u velikoj meri je zaslužna i odluka Narodne Banke Srbije koja je snizila referentnu kamatnu stopu na rekordni minimum, pa samim tim dala prostora bankama da daju povoljnije kredite građanima i privredi.

Kako bi njihova ponuda izgledala bolje u odnosu na ponudu konkurencije, banke se u promociji svojih ponuda koriste marketiškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost NKS ili EKS stope. Takve ponude izgledaju primamljivo ali u isto vreme i zbunjujuće za većinu građana.

“ NKS je nominalna kamatna stopa tj. osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita. Njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu. Međutim, tržišna borba za klijenta i razvijene marketing metode su nam donele dosta varijacija na temu kreditnih proizvoda pa sada imate kombinovanje kredita sa tekućim računom, kreditnom karticom, osiguranjem kredita i sl. “- kaže Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica.

- Pored toga često će uslov za dobijanje kredita biti i dodatne aktivnosti koje predstavljaju dodatni trošak npr. izveštaj kreditnog biroa, procena nekretnine, osiguranje kredita i drugo. Upravo to povećava cenu koju ćete na kraju platiti i tako NKS gubi smisao jer pored osnovne cene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove.
Tada na scenu stupa EKS tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cenu koštanja kredita sa svim pratećim troškovima. EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa i izaberite ponudu koja nudi najmanji EKS. – objašnjava Uželac.  

On takođe ističe da je potrebno da prethodno definišite koliki iznos vam treba i koliko dugo biste ga otplaćivali a zatim isto pitanje postavite u više banaka. To možete uraditi lično ali i telefonski, mailom ili preko sajta Kamatica.com.

Dodatno, ukoliko imate bolju ponudu napomenite je, iznenadićete se kada na to odreaguju sa još povoljnijom ponudom. – kaže Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Dragan 14.05.2017 16:57

    Samo naivni ljudi mogu da poveruju u kredit sa 0% kamate. To bi uporedio sa odlaskom u prodavnicu i uzmete besplatno neki artikal. Kao sto se u prodavnici prodaju artikli i odatle vadi zarada tako su u banci ti artikli ustvari krediti, i ako ti oni daju kredit sa 0% kamate gde je tu njihova zarada.

  2. User image
    stefanlaza 19.12.2019 16:47

    Dragane imate negativne kredite npr. uzmete negativni kredit od EU a onda ulozite u US stocks ili bonds ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke zaduživanje kamate krediti dušan uzelac kamatica analize kamatica eks nks nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana