Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 23.05.2021 16:00        


Da je izgradnja u Novom Sadu u poslednje vreme uzela maha vidljivo je u praktično svim delovima grada

Cena vikendica na Fruškoj gori i do 80 hiljada evra

Na mnogo lokacija niču nove zgrade ili se obavljaju pripreme da izgradnja počne, te bi se slobodno moglo reći da ponuda prati potražnju. Cene kvadratnog metra stanova u novogradnji zavisi od mnogo faktora, a kvadrat se može kupiti i za oko 2.000 evra na ekskluzivnim lokacijama, ali i za oko 1.200 evra na periferiji grada. Oni koji žele da prođu povoljnije, na kupovinu se odlučuju dok su stanovi još u izgradnji jer je tada kvadratni metar jeftiniji. Dakle, ima i ponude i potražnje, ali, kako kažu oni koji se bave prodajom nekretnina, od početka godine do sada na tržištu nema velikih oscilacija. Ipak, u jednom segmentu zabeležen je veliki rast potražnje - sve je više zainteresovanih da kupe vikendice ili placeve na Fruškoj gori.

Po rečima izvršnog direktora novosadske agencije „Solis nekretnine„ Dragana Rabatića, tržište nekretnina u Novom Sadu je stabilno, a cene se tokom ove godine nisu znatno promenile. On ukazuje da je veća potražnja za vikendicama i placevima van grada i da je na to uticala pandemija koronavirusa, posebno iskustvo iz prošle godine, kada su na snazi bile oštre epidemiološke mere.

- Potražnja za vikednicama i placevima, pre svega na Fruškoj gori, u odnosu na ranije je veća, a cene zavise od mnogo faktora i dostižu i iznose i od oko 80.000 evra - kaže Rabatić. - Međutim, treba reći da su potražnja i realizacija nešto sasvim drugo, odnosno više je zainteresovanih da kupe nego što se kupovina realizuje. Razlog je sasvim jednostavan, to su kvadrati koji nisu preko potrebni, kao što je, recimo, situacija prilikom kupovine stanova, pa zainteresovani više biraju i gledaju nego što kupuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukazujući da su stanovi u novogradnji veoma traženi, Rabatić ističe da je u skladu s tim i ponuda takva da je veliki broj gradilišta u fazi izgradnje, da je dosta već dogovorenih lokacija na kojima će se tek graditi, pa će u narednih 10 godina Novi Sad biti veliko gradilište.

- Kada je reč o novim stanovima, lokacija nije više presudna kao nekada. Tako su sada mikrolokacije, iako dislocirane od centra grada, sve zanimljivije kupcima, a već je do sada u gradu izgrađeno nekoliko kompleksa od oko 10.000 do 20.000 kvadratnih metara, gde se budućim stanarima nude odgovarajuće usluge i sadržaji. Izgradnja se pomera od centra grada ka rubnim delovima, a cena kvadratnog metra u ovim kompleksima polazi od oko 1.800 evra. Novi stanovi na Adicama i Telepu koštaju oko 1.250 evra po kvadratnom metru, a potencijalnim kupcima sve je interesantniji Petrovaradin, gde je kvadrat od oko 1.250 evra, pa naviše - kaže Rabatić.

Za razliku od stanova u novogradnji, za polovne stanove i dalje je važna lokacija, a ovi stanovi gube trku s novim i kad su i cene i potražnja u pitanju.

- Kod polovnih stanova lokacija je i dalje presudna, pa stan u centru košta više nego u drugim delovima grada. Tako cena kvadrata u centru polazi od oko 1.500 evra, a u rubnim delovima grada, recimo na Novom Naselju, Staroj Detelinari, Satelitu, cena se kreće od oko 850 do oko 1.150 evra. Polovne stanove uglavnom prodaju vlasnici i neretko se u neposrednim razgovorima mogu dogovoriti cene i niže od ponuđenih na tržištu - ukazuje Rabatić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vikendice kupovina vikendice cena vikendica nekretnine fruška gora novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana