Tekst objavljen: 19.08.2022 14:25        


Prirodni gas u Evropi se trguje po cenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU)

Cene gasa u Evropi sedam puta veće nego u SAD


To je otprilike sedam puta više od cena u Sjedinjenim Državama, objavio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na analizu naftne konstating kompanije Lipov Ojl Asosijejts.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije.

Na zatvranju američkog trgovanja u utorak cena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi američki medij, a prenosi Raša tudej.

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosi višim cenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cena, dodaje CNN.

"Više globalne cene se prelivaju u SAD. Prirodni gas je postao globalna roba s pojavom tečnog prirodnog gasa (TPG)", navodi Rob Tamel, viši portfolio menadžer u kompaniji Tortiz Kepital Advajzors.

Sjedinjene Države su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdevača Starog kontinenta prirodnim gasom, napominje se u prilogu i dodaje da se svaki raspoloživi molekul gasa šalje iz SAD u evrozonu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta, podseća RT.

Gasprom predviđa da bi cena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas cena gasa evropa sjedinjene američke države energetska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana