Tekst objavljen: 20.12.2021 14:15        


Iako je pandemija, potražnja za stanovima ne jenjava, a cene kvadrata rastu. Dok se kupci nadaju da će cene početi da padaju, stručnjaci smatraju da se velika količina novca ulaže u nekretnine

Cene nekretina i dalje idu gore, naročito u varošici nadomak Beograda


U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu porasla je za više od 50 odsto. Samo u novembru cene su skočile oko devet odsto i, u proseku, iznose 1.100 evra po kvadratu.

Luksuzni stanovi dostižu i 2.000 evra.

Graditelji tvrde da će cene i dalje rasti, jer je u Pančevu sve više kupaca. O tome svedoči i broj gradilišta.

„Očekujemo da će taj rast cena stanogradnje da nastavi jer su jako poskupeli placevi i zemljište za građenje, u tom užem centru je otišlo otprilike 300 posto gore. Sve što si mogao prošle godine da kupiš za 10.000 ar, sad moraš da platiš 20-30 hiljada“, navodi investitor iz Pančeva Ljupko Kutanjac.

Potražnja za stanovima ne smanjuje se ni u prestonici. Cene zavise od lokacije i kreću se od 800 evra po kvadratu u rubnim gradskim opštinama, pa do 5.000 evra, u luksuznim kompleksima.

Najskuplji kvadrat, kako saznajemo, je 9.000 evra u Beogradu na vodi. Najsigurnija je kupovina stana kod graditelja koji zgradu završe i dobiju upotrebnu dozvolu.

„Kupci koji kupe uknjižen stan dobiju ključ u ruke, gotov stan. Čim overe ugovor kod notara automatski se knjiže na tu posebnu jedinicu koju su kupili“, ističe investitor Živan Ivanović.

Skoku cena nekretnina u 2021. doprineo je i dolazak međunarodnih kompanija i stranih državljana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Oni prevashodno žele luksuzne poslovne prostore, žele luksuzne stanove sa bazenima, saunama i ostalim pratećim sadržajima i onda kad im se to omogući, a ima dosta ponude takvih stanova, ne žale za cenu“, navodi Nikola Premović iz Advokatska kancelarije „Premović“.

Prema nekim zvaničnim statistikama, 80 odsto kupaca su keš kupci, 20 odsto su kreditni. Na poskupljenje kvadrata uticao je i rast vrednosti građevinskog materijala.

„Mi sada imamo za 44 posto veću cenu gasa. Imajući u vidu da 40 posto cene energenta učestvuje u ukupnoj ceni našeg proizvoda, vrlo je jasno zašto je došlo do određenih povećanja cena građevinskog materijala. Govorim o ceni materijala od pečene gline, blok crep, keramičke pločice, razlog za to povećanje cene energenta, zatim povećanje svih usluga koji su uslovljeni povećanjem cene goriva“, objašnjava Slavica Živković, direktor udruženja SIGP Srbije.

Stručnjaci prognoziraju i u 2022. dobre investicije kroz ulaganja u nekretnine. Naravno, ostaje i savet da se stanovi kupuju kod proverenih graditelja, kako se ne bi ostalo i bez para i bez stana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine cene nekretnina rast cena nekretnina pančevo cena stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana