Tekst objavljen: 24.02.2023 14:15        


Prihod preduzeća je ostao isti, uprkos jednom radnom danu manje, a mnogima je čak i porastao

Četvorodnevna radna nedelja: Manje otkaza, zaposleni skoro da ne idu na bolovanje


Ogromna većina od 61 preduzeća, koja su od juna do decembra sprovodila plan četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji,nastaviće sa ovim mehanizmom jer je većina zaposlenih manje pod stresom i bolje se oseća pošto su im rad i život izbalansiraniji.

Prema objavljenim rezultatima, do sada najveće probe na svetu u vezi sa kraćom radnom nedeljom, pokazali su da je prihod preduzeća ostao isti,uprkos jednom radnom danu manje, a mnogima je čak iporastaou poređenju sa istih šest meseci godinu dana ranije.

Naučni saradnik sa Univerziteta u Kembridžu, Dejvid Frejn, smatra da bi uspeh ove probe trebalo da motiviše i druga preduzeća da uzmu učešća.

Kakva je statistika?

Nije iznenađujuće da su zaposleni rekli da im je skraćena radna nedelja koristila, da je za 71odsto opao broj onih koji su rekli da su premoreni od posla, da je 39 odsto manje onih koji su rekli da su pod stresom i da je 48 odsto više onih koji su zadovoljni poslom nego što su bili tokom petodnevne radne nedelje.

Među zaposlenima 60 odstoje reklo da im je tokom četvorodnevne radne nedelje lakše da usklade posao i obaveze kod kuće, a 73 odstoje izjavilo da su više zadovoljni svojim životom uopšte. Takođe, i manje su umorni, više su spavali i mentalno zdravlje im se poboljšalo, pokazuju nalazi.

- Svi su usredsređeni, svi znaju šta rade, svi su svežiji - rekla je Kirsti Vejnrajt, šefica jednog restorana, i objasnila da "na posao dolaze bolje raspoloženi i ne samo da svoje raspoloženje prenose na goste, već igosti dobijaju bolju uslugu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Smanjen rizik od otkaza

Prihod, u onim preduzećima koji su učestvovali u probi, porastao za 1,4 odsto tokom probe u 23 preduzeća, a 24 su zabeležila porast prihoda veći od 34 odsto u odnosu na isti šestomesečni period godinu dana ranije.

Uz to, u preduzećima koja su učestvovala u istraživanju, verovatnoća da zaposleni daju otkaz je opala za 57 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, a bolovanja je bilo manje za 65 odsto.

Čak 92 odsto preduzeća koja su isprobala četvorodnevnu radnu nedelju kaže da će tako i dalje raditi, a 30 odsto da su odlučili da je to trajna promena.

Šarlot Lokhart, suosnivačica i generalna direktorka Svetske neprofitne zajednice za četvorodnevnu radnu nedelju, rekla je da"neverovatan uspeh" pilot-programa odražava ranije zaključke istovetnih proba u Irskoj i SAD.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao kraća radna nedelja radna nedelja četvorodnevna radna nedelja otkaz bolovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana