Tekst objavljen: 23.12.2022 13:45        


Cene zlata mogle bi skočiti na 4.000 dolara za uncu tokom iduće godine jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, rekao je Juerg Kiner, izvršni direktor i glavni investicijski direktor "Swiss Asia Capitala"

Da li će 2023. biti u znaku zlata?


- Cena plemenitog metala mogla bi dostići između 2.500 i 4.000 dolara negde sledeće godine - rekao je Kiner za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Asia” u sredu.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da "to neće biti samo 10 odsto ili 20 odsto" već pomak koji će "stvarno postići nove vrhunce".

Kiner je objasnio da bi se mnoge privrede mogle suočiti s "malom recesijom" u prvom tromesečju, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato bi se odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato takođe jedina imovina koju poseduje svaka centralna banka.

Prema podacima Svetskog veća za zlato, centralne banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

- Od 2000-ih prosečni povrat na zlato u bilo kojoj valuti je negde između 8 odsto i 10 odsto godišnje.

Kiner je takođe rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim delovima sveta. "Zlato je vrlo dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tokom stagflacije i odličan dodatak portfelju."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uprkos velikoj potražnji za zlatom, Keni Polkari, viši tržišni strateg u "Slatestone Wealth-u", ne slaže se da bi se cene sledeće godine mogle više nego udvostručiti.

- Nemam ciljnu cenu od 4000 dolara, iako bih voleo da se pojavi", rekao je u emisiji "Street Signs Asia" na CNBC-u u četvrtak.

Polkari je tvrdio da će cene zlata doživeti određeni pad i otpor na 1900 dolara za uncu. Cene bi se određivale prema tome kako inflacija reaguje na globalno povećanje kamatnih stopa, rekao je.

Zlato je ojačalo u utorak dok je američki dolar oslabio nakon što je japanska centralna banka prilagodila svoju politiku kontrole krivulje prinosa. Objava je uzrokovala porast cena zlata za 1 odsto iznad ključnog nivoa od 1.800 dolara, pre nego što je pala niže u sredu kada se dolar oporavio.Na pitanje je li ponuda slaba zbog velike potražnje, Kiner iz "Swiss Asia Capitala" rekao je da "uvek ima ponude, ali možda ne po ceni koju želite".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato cena zlata 2023 ekonomska kriza plemeniti metali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana