Tekst objavljen: 20.01.2023 15:45        


Cene srebra mogle bi ove godine dostići devetogodišnji maksimum od 30 dolara po unci – što bi moglo nadmašiti cene zlata

Da li će srebro ove godine da nadmaši cenu zlata?


Nedovoljne zalihe srebra kao i njegova tendencija da bude bolji od zlata u razdobljima visoke inflacije ključni su pokretači koji podržavaju izglede, rekli su analitičari za CNBC.

Poslednji put kad je spot srebro dotaklo je nivo od 30 dolara za uncu bilo je u februaru 2013. godine, prema podacima o cenama na zatvaranju Refinitiva.

“Srebro je kroz istoriju donosilo dobitke od blizu 20 odsto godišnje u godinama kada je inflacija visoka. S obzirom na to iskustvo i koliko je srebro i dalje jeftino u odnosu na zlato, ne bi bilo iznenađenje da se srebro ove godine kreće prema 30 dolara za uncu, iako će to verovatno pružiti značajan otpor,” rekla je Janie Simpson, izvršna direktorica ABC Bulliona.

Promptne cene srebra dosegle su rekordnu visinu od 49,45 USD 1980. u pozadini stope inflacije od 13,5 odsto, u odnosu na oko 4 dolara 1976. godine, kada je stopa inflacije bila niža od 5,7 odsto.

Poslednji put se ovim plemenitim metalom trgovalo 24,02 dolara po unci, uz stopu inflacije od 6,5 odsto.

“Srebro je u nestašici… i postoji značajno smanjenje dostupnih fizičkih zaliha u fizičkim centrima Njujorka i Londona, više nego što se vidi u zlatu”, rekao je Niki Shiels , rukovodilac strategije za metale u kompaniji za plemenite metale "MKS PAMP".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Shiels je dodao da se očekuje da će srebro zabiežiti manjak od više od 100 miliona unci tokom sledećih pet godina, s industrijskom potražnjom koja podtiče skučenu ponudu.

“Najveći segment potražnje za srebrom je industrijska, [što je jednako] gotovo 50 odsto ukupne potražnje”, rekla je, pozivajući da se osnovni slučaj cene srebra popne na 28 dolara, uz rast od 30 dolara ili više.

Vrlo sam optimističan za zlato, ali još više sam optimističan za srebro.

Očekuje se da će ta potražnja porasti više od 15 odsto u sledećih pet godina, rekao je, u zavisnosti od ubrzane industrijske potražnje iz automobilske i elektronske primene.

Srebro je materijal koji se obično koristi u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srebro srebro na berzi cena srebra plemeniti metali zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana