Tekst objavljen: 10.01.2023 15:45        


Elektronska trgovina sve više zamenjuje kupovinu kešom. Šoping iz svojih domova, samo preko računara ili mobilnih telefona, postaje svakodnevnica

Da li keš polako odlazi u zaborav? Upotreba elektronskog i mobilnog bankarstva porasla za 50%


Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, prošle godine za više od trećine je porastao broj kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem u dinarima, u odnosu na godinu ranije. U izveštaju za treće tromesečje, ukupno povećanje broja korisnika mobilnog bankarstva iznosi 23,76 odsto, a korisnika elektronskog bankarstva 9,13 procenata.

Kako statistika Centralne banke pokazuje, za devet meseci minule godine obavljeno je ukupno 21,6 miliona transakcija karticama i elektronskim novcem robe i usluga u dinarima. Godinu dana ranije taj broj za isti period bio je za oko pet miliona manji, a više od tri puta manji 2020. godine. U šopingu preko interneta u tom periodu potrošeno je 56,8 milijardi dinara, za gotovo upola više nego godinu ranije.

- Preduzetnici su u trećem tromesečju 2022. godine putem mobilnog bankarstva plaćali 27,31 odsto više nego u istom tromesečju prethodne godine - podatak je iz poslednjeg Izveštaja NBS.

- Broj transakcija karticama i elektronskim novcem kojima su kupljeni roba i usluge putem interneta beleži stabilan rast na međugodišnjem nivou. Tako je u trećem tromesečju 2022. obavljeno 10.854.002 transakcije kupovine robe i usluga karticama i elektronskim novcem na internetu u svim valutama, što je za 52,59 odsto više nego u trećem tromesečju 2021. godine. Istovremeno, broj dinarskih plaćanja za kupovinu preko internet sajtova porastao je za 55,52 procenata u odnosu na treće tromesečje 2021. godine, što potvrđuje međugodišnji trend broja transakcija u dinarima.

Za prvih devet meseci prošle godine, za gotovo 48 procenata, povećana je vrednost kupovine u dinarima preko mreže, a u evrima za čak 81,4 odsto. Iznos transakcija kupovine robe i usluga karticama i elekronskim novcem na internetu u američkim dolarima veći je za oko 28 odsto, vredeo je više od 100 miliona dolara, a za devet meseci 2021. godine - oko 78 miliona. Kupovina na mreži u funtama od januara do septembra vredela je 9,2 miliona funti, što je za trećinu više nego prethodne godine. Plaćanje preko interneta "švajcarcima" skočilo je za 88,6 procenata, ali je broj transakcija i vrednost manja nego u drugim valutama - oko dva miliona franaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Što se tiče kupovine karticama, u trgovinama u Srbiji ih je bilo više od 109 miliona. Za petinu više nego prethodne godine. Ovo su podaci koji se tiču "plastike" izdate u bankama koje posluju na našem tržištu. Mnogo je veći skok zabeležen karticama iz inostranstva - 32,19 odsto.

- To ukazuje na nastavak trenda rasta potrošnje stranih turista - objašnjavaju u Centralnoj banci.

- Broj izdatih platnih kartica na kraju trećeg tromesečja 2022. iznosio je 10.540.487, što je za 3,32 odsto više nego na kraju trećeg tromesečja 2021. godine.

Zabeležen je i porast podignutih kredita onlajn. Tako je broj ugovora o finansijskim uslugama koji su zaključeni na daljinu elektronskim putem veći za 23,93 procenta u odnosu na godinu pre.

- Posmatrano po vrsti finansijskog proizvoda, građani su u većoj meri koristili mogućnost ugovaranja na daljinu u trećem tromesečju 2022. godine nego u istom tromesečju 2021. godine prilikom ugovaranja dozvoljenog prekoračenja računa - za 2,03 odsto, gotovinskog kredita - za 39 procenata, oročene štednje - za 54,74 procenta. U manjoj meri su otvarali tekuće račune - za 18,57 odsto više.

Smanjuje se broj bankomata

U trećem tromesečju 2022. godine bilo je 8.788 novih uređaja više nego u trećem tromesečju 2021. godine. Broj virtuelnih prodajnih mesta porastao je za 0,51 procenat, dok je broj bankomata opao za 3,56 odsto. Sve učestalije korišćenje instant plaćanja potvrđeno je i povećanjem broja i vrednosti izvršenih transakcija - rastom od 20,82 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilno bankarstvo elektronsko bankarstvo keš gotovina kupovina online kupovina preko interneta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana