Indikativni kurs Evra na dan 02.08.21. :: 117.5600 rsd
Tekst objavljen: 14.01.2020 15:50        


Kockica mnogima omiljene poslastice, čokolade, uskoro bi mogla biti znatno skuplja

Da li nas očekuje i poskupljenje čokolade?

Ova ne baš najsrećnija informacija proizilazi iz nedavne objave o mogućem udruženju dva najveća svetska proizvođača kakaa. Naime, Gana i Obala Slonovače iz kojih dolazi gotovo dve trećine svetske količine kakaa, već neko vreme pregovaraju o stvaranju udruženja pod nazivom COPEC (eng. Cocoa Producing Countries).

Vlasti dve zapadnoafričke države smatraju da će upravo stvaranjem svojevrsnog kartela uspeti da podignu cenu kakaa i samim time povećaju zaradu od uzgoja.

Kako prenosi Tportal,ova vredna sirovina dolazi s malih porodičnih gazdinstava, od kojih zrna kakaa po cenama koje određuju države, potom otkupljuju prekupci koji ih na veliko prodaju vlastima koje ga dalje plasiraju globalnim preprodavačima.

Tona kakaovog zrna na tržištu ovih se dana prodaje po ceni od oko 2.500 dolara, dok se vrednost svetske prodaje čokolade procenjuje na više od 100 milijardi dolara od čega Gana i Obala Slonovače godišnje uspevaju da zarade tek oko četiri milijarde. Kako bi povećali zaradu uzgajivača, koji često žive i ispod granice siromaštva, vlasti Gane i Obale Slonovače odlučile su da će od oktobra, kada počinje nova uzgojna sezona, na trenutnu tržišnu cenu naplaćivati dodatnu premiju od 400 dolara, što znači da bi zrno kakaa moglo da poskupi za oko 15 odsto.

U pregovorima s predstavnicima konditorske industrije prošlog leta dve države su predlagale da se na tržištu formira minimalna cena, od 2.600 dolara za tonu, no prerađivači su odbili predlog tvrdeći da bi takva praksa stvorila haos na tržištu i da dovodi do netransparentnosti. Umesto toga, prerađivači znatno lakše izvodljivim rešenjem smatraju dodatnu premiju na tržišnu cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novu premiju podržali su i vodeći proizvođači slatkiša, a među njima je i švajcarski prerađivač kakaa Barry Callebaut, i američki Mars. Sličnog je stava i Mondelez, među čijim se brendovima nalaze Milka i Toblerone. Oni smatraju da je naplata premije "pravilna odluka".

No, uprkos potporama vodećih proizvođača, većina ih ističe kako će se spomenuto poskupljenje najviše odraziti upravo na potrošače. To je potvrdio i Barry Callebaut koji navodi da s većinom svojih kupaca ima ugovore koji se temelje na tržišnoj ceni uz dodatak marže, te da će se upravo zbog toga novi troškovi jednostavno prebaciti na konditore i potrošače.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poskupljenje čokolade Gana Obala Slonovače COPEC čokolada poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana