Tekst objavljen: 01.11.2023 16:25        


Godine su prošle i Tesla se zaista proširila i etablirala kao najveći proizvođač električnih automobila. I zaista, ostali su daleko iza, ali jedna marka mu je jako blizu

Da li se Teslinoj dominaciji bliži kraj?


Svi se sećamo prognoza prema kojima je Tesla trebalo da beležiti drastičan rast prodaje, nedodirljiv drugim proizvođačima. Otprilike u isto vreme i Volkswagen je krenuo u elektrifikaciju game, a upravo su u Volkswagenu mnogi tržišni stručnjaci videli jedinog dostojnog rivala Tesli.

Godine su prošle i Tesla se zaista proširila i etablirala kao najveći proizvođač električnih automobila. I zaista, ostali su daleko iza, ali jedna marka mu je jako blizu. Nije Volkswagen, koji se mora zadovoljiti trećim mestom, ali i značajnim zaostatkom.

Naime, Tesla je u trećem kvartalu na tržište plasirao 435.059 automobila, što predstavlja rast od 27%. Trećeplasirani Volkswagen je rastao 41%, ali se s 209.394 prodata primerka nalazi u značajnom zaostatku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, između njih se probio kineski BYD koji beleži strahovit rast od 67% i trenutno je na 431.603 prodata primerka. To je tek 3456 automobila manje od Tesle pa sve govori da će kraj godine doneti veliko iznenađenje.

Na godišnjem nivou Tesla je još uvek u značajnoj prednosti ispred BYD-a s 1.324.074 (+46%) prodata primerka u odnosu na 1.048.413 (+80%) BYD-a. Treća je Volkswagen grupa koja ima 530.485 prodatih primeraka i godišnji rast od 45%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tesla automobili električni automobili automobilizam Volkswagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana