EUR 117,51 USD 105,97 CHF 107,56

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 12.12.19. :: 117.5311 rsd

Tekst objavljen: 19.11.2019 13:55        


Svake godine pred novogodišnje praznike kad dijaspora dolazi u otadžbinu dočeka je oslabljen evro, pa naši građani iz rasejanja uvek potroše više nego što bi trebalo

Dinar "šiša" dijasporu

Ove godine će ih, ako se ništa ne promeni, dočekati rekordno nizak evro, jer je po srednjem kursu Narodne banke Srbije evro koštao svega 117,48 dinara.

Ekonomisti ukazuju da jalovo jačanje dinara nije rezultat privrednog rasta u otadžbini, niti povećanog izvoza, a ni obični građani se od toga nisu ovajdili.

Ipak, evidentno je da su devizne penzije naših radnika koji žive i troše svoj teško zarađeni novac u otadžbini izgubile na vrednosti oko pet odsto.

– Prejak dinar je stvar monetarne politike Narodne banke Srbije, jer država u velikoj meri prodaje državne obveznice i na taj način dolazi do manjka dinara na tržištu. Uvoznički lobi je na dobitku, a izvoznici muku muče sa izvozom. Kada se podvuče crta, vidi se da je jak dinar poguban za privredu – kaže Branko Pavlović.

Prema njegovim rečima, tačna je procena da su devizne penzije oslabile za više od pet odsto vrednosti, a kad se pogledaju cene u radnjama pad vrednosti evra je još veći.

– Sada za 100 evra možete kupiti manje namirnica nego lane u isto vreme. Jasno je da se dijaspora oseća oštećenom, jer je to evidentno – konstatuje naš sagovornik.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, u izjavi za „Vesti“ kaže da jak dinara odgovara domaćim političarima, jer na prvi pogled sve deluje lepše i ružičastije.

– Ruže cvetaju i uvozničkom lobiju, dok je jak dinar loš za dijasporu, turizam i izvoznike. Nisu na udaru samo devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, nego i oni koji dobijaju dolare i švajcarske franke. Ovde sve valute slabe osim dinara koji jača. Sada nam predstoje praznici i opet ćemo gledati klasično „šišanje dijaspore“ – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomista Milan Ćulibrk kaže da su naši devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, na gubitku.

– Sve valute u Srbiji slabe osim domaće, pa ispada da je dinar najjača valuta u svetu. To je nelogično, jer imamo spor privredni rast – kaže naš sagovornik i dodaje da ne zna kakva će situacija biti oko novogodišnjih praznika, kada bude dolazila naša dijaspora u rodni kraj.

5 komentara

 1. User image
  sladjan 19.11.2019 14:24

  i treba da se dijaspora osteti jer dodju ovde na 15 dana i misle da su bogovi i pali sa neba!!!!!

 2. User image
  Vladimir 20.11.2019 13:35

  Dinar je 2002. kad je uveden evro bio toliko jak da je 1 evro vredeo 60 dinara. Tek je pre 10 godina prešao vrednost od 100 dinara. Jednostavno se dinar vraća na staru vrednost i to je pozitivna stvar. Pitam se da li naši izvoznici plasiraju u inostranstvo kvalitenu robu ili zarađuju na slabom dinaru.

 3. User image
  Ziko 26.11.2019 12:22

  Sve bih to bilo opravdano da od toga ima neke korist, narod i drzava .
  Mecutum ta politiska se nastavlja, jos iz vremena sicijalisticke Jugoslavije.
  A sad kad imate jak dinar "izgleda da ste resili sve problem.
  Ali ta Grana se susi, Jer prva generacija gastabsjtera ozumire, A drugoj nepada na pamet da salje pare tetki i Ujni.
  STA cemo onda?

 4. User image
  Jovan Mitrović 26.11.2019 19:34

  Kurs dinara nema apsolutno nikakve veze sa "gasterbajterima". To je zabluda koju šire sami gasterbajteri kako bi izgledali jadni i pokradeni. Kurs dinara se određuje na osnovu ponude i tražnje pa i sami gasterbajteri svojim dolascima povećavaju tu ponudu valuta i dinar jača.

 5. User image
  Vladimir 28.11.2019 14:16

  Pre par dana smo proslavili 100 godina od rođenja deda Avrama. On je bio protivnik socijalističkog manira štampanja para. Nestabilan kurs imaju nestabilne države poput Venecuele, Zimbabvea i sličnih. Treba da štedimo svakoj vrsti stabilnosti pa i stabilnsoti domaće valute.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dijaspora odnos dinar evro dinar evro dinar nizak evro rekordno nizak evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana