Tekst objavljen: 20.05.2022 12:40        


Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Direktor "Srbijašuma": Nerealne cene, preskup i pelet, hitno ograničiti i izvoz


Građani uveliko speremaju ogrev za zimu. Potražnja koja je višestruko veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta - skuplji su 30 do 50 posto nego lane. Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta predstojećoj grejnoj sezoni Vlada je Javno preduzeće "Srbijašume" - proglasila energetskim.

Braunović je rekao da su za 8 godina u "Srbijašumama" cene povećane svega za pet posto.

"Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma".

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. "Srbijašume" su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.0000 korisnika", rekao je.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom "Srbijašume" razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

"Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova", rekao je Braunović.

Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bori pored Srbijašuma i vojska i policija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
igor braunović srbijašume poskupljenje poskupljenje ogreva drva pelet ekonomska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana