Tekst objavljen: 13.07.2021 11:45        


Razlika po litru goriva u nekoliko zemalja u regionu ide i do 60 evro centi, a prema najnovijim cenovnicima najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini

Dizel najskuplji u Srbiji i Hrvatskoj


Takođe, litar košta 1,02 evra i u BiH gorivo je godinama unazad jeftinije nego u mnogim drugim zemljama u regionu, a odmah iza BiH, sledi Bugarska gde litar benzina košta 1,04 evra. U Grčkoj je najskuplje – 1,62 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 evro, a u Severnoj Makedoniji 55,5 evra, što znači da se ušteda po jednom “tankovanju” kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Što se tiče dizela, ono je u okruženju najskuplje u Hrvatskoj gde košta 1,36 evra po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 evra.

Najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru. Sledi Severna Makedonija sa 99 euro centi.

U Crnoj Gori su od prošlog utorka skuplje sve vrste goriva, od dva do četiri centa po litru Litar BMB 98 skuplji je tri centa i košta 1,40 evra, dok je litar BMB 95 skuplji četiri centa i košta 1,37 evra.Po dva centa poskupeli su litar eurodizela i lož ulja. Za litar eurodizela u narednih 15 dana vozači će plaćati 1,21 evra. Litar lož ulja koštaće od ponoći 1,18 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Biće još skuplje?

Cena nafte u svetu i dalje raste, a jedan barel juče je vredeo 76 dolara što je njegova najveća cena u poslednje tri godine, piše Blic.

Barel je pre četiri meseca koštao 60 dolara, u novembru prošle godine 40 dolara, a pre godinu i po dana 20 dolara.

Upravo ovakav trend zajedno sa očekivanjima, da bi oporavak globalne ekonomije mogao da donese dodatno poskupljenje, govori o mogućnosti novih, većih cenovnika.

Sve više analitičara u svetu tvrdi da će vrednost nafte toliko rasti u narednom periodu da bi mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Ipak, ocenjuju, treba biti oprezan prilikom iznošenja ovakvih prognoza, posebno imajući u vidu nespremnost na saradnju koju pokazuju najveći proizvođači ovog energenta.

Poslednji u nizu onih koji su istupili na ovu temu je Den Brulet, bivši američki ministar energetike. Ukoliko se normalizuje situacija na tržištu, cena nafte bi čak, tvrdi, mogla i da preskoči psihološku granicu od 100 dolara po barelu.

S druge strane, nije isključeno ni da bi se ova sirovina mogla kretati u suprotnom smeru, za šta bi glavni krivac bila nespremnost velikih proizvođača nafte, koji sačinjavaju OPEK+, na dogovor i saradnju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dizel gorivo dizel cena dizela cena goriva Srbija Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana