Tekst objavljen: 16.08.2022 16:25        


BMW je u julu 2022. najavio pretplatu za grejana sedišta u iznosu od 18 dolara za tržišta kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Novi Zeland. Nije reč o izoliranom slučaju nego o celovitoj promeni paradigme za potrošačku ekonomiju

Do 2024. godine 75% svetskih brendova će ponuditi neki oblik pretplate


Pretplate više nisu rezervisane samo za filmove, serije i knjige - danas su prodrle u osiguranje, automobilsku industriju, tekstilnu pa čak i prehrambenu.

Novi prostor rasta

Prema TechCrunchu, tržište pretplata udvostručuje se u prihodu iz godine u godinu, a prema Gartneru će do kraja 2023. godine čak tri četvrtine svih potrošačkih brendova nuditi neku vrstu usluge ili proizvoda temeljenu na pretplatničkom modelu.

Procenjuje se da prosečan potrošač u EU troši oko 150 evra mesečno na pretplate te da će čitava ekonomija pretplata u Uniji u narednih nekoliko godina doseći vrednost od 350 milijardi evra.

Postavlja se pitanje kako to da sve tvrtke odjednom nude neki oblik pretplate.

U Revutu smo analizirali tržište i došli do spoznaje da se ne udvostručuje samo volumen pretplata na Netflix i Spotify, odnosno samo u industriji zabave, već da su prednosti pretplate prepoznale kompanije iz mnoštva drugih industrija.

Videli smo da se mnoge kompanije okreću modelu pretplate kao novom pa i primarnom izvoru prihoda.

Glavni razlog je što su kompanije prepoznale da potrošači daju prednost pretplatničkim uslugama zbog njihovog ‘pay-as-you-go‘ pristupa plaćanju koji je prilagođen korisnicima.

Taj pristup temelji se na jednostavnom principu, dobrom za korisnika: umesto velike uplate unapred, korisnik plaća mali mesečni iznos tj. mikrotransakciju, koja je psihički lakša za prosečnog potrošača. Taj je pristup dobar i za tvrtke koje nude pretplatu: korisnik uslugu plaća pre nego je upotrebi, a ne može je koristiti više od onoga što je platio - taj princip i nije toliko nov.

Primeri, prilikom odabira ugovora u mobilnoj telefoniji čak sedam od 10 korisnika bira model ‘pay-as-you-go‘.

Kompanijama je to dodatno zanimljivo i zbog njihove tržišne vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Preference korisnika

Kompanije koje prihod stvaraju kroz pretplate mogu lakše predvideti svoje buduće prihode i stoga ih investitori više vole. Postižu veće multiple pri valuaciji. Tržišne kapitalizacije za SaaS kompanije su trenutno 6-8 puta u odnosu na godišnji prihod. Multiple su toliko velike uprkos pojavi negativnih trendova u ekonomijama brojnih država.

Dakako, imaju pretplate i drugu stranu. Mogućnost besplatnog probnog perioda ili free trial većini izgleda jako primamljivo, mnogi ga vole iskoristiti, ali ih kasnije često dovede u nepriliku iz niza razloga.

Pripadnici Generacije Z i milenijci preferiraju pretplate više od prethodnih generacija. U pravilu zato što ne žele ili nemaju kupovnu moć za kupnju imovine i usluga. Zato se jednostavna repetitivna plaćanja pojavljuju u osiguranju, telekomunikacijama pa i zabavi i kupovini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pay as you go pretplata brendovi svetska ekonomija generacija z

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana