Tekst objavljen: 19.09.2022 14:45        


Proizvođači guma su pritisnuti cenama sirovima, struje, transporta a inflacija i nove cene struje muče i sprske distributere i vulkanizere

Do novembra bi mogle da poskupe zimske gume, ali i vulkanizeri


Prodavci guma, tačnije pneumatika za automobile su na „stend baju“, čekajući novu udarnu sezonu u godini, kada vozači moraju da na svoja vozila stavljaju zimske gume, ali to ne znači da bi i građani i firme trebalo da čekaju 1. novembar.

Onaj ko po srpskom običaju čeka poslednji trenutak mogao bi tu ležernost oseti ne smo kroz čekanje na red kad se zaguše vulkanizerski servisi nego i kroz – novčanik. Iako su gume već poskupljivale ove godine, i to u nekoliko navrata, to ne znači da u narednim mesec i po dana neće ponovo.

- Ne očekujemo das će se cena menjati, nemamo takve najave, ali na tržištu se nikad ne zna. Već je bilo tri ili četiri povećanja u Srbiji ove godine. Takva je situacija i u svetu, i nikada ne znate da li e doći do nekog poremećaja i povećanja nabavne cene guma – kažu za24sedam u „Beogumi“, jednom od najvećih distributera na domaćem tržištu.

Fabrike cene dižu gotovo mesečno

A vesti sa svetskog tržišta ne idu u prilog tome da se sa mirom može čekati novembar, i svakako je jeftinije da se zimske gume kupe već sada. Čak i ako se ne montiraju odmah na vozilo.

Svetsko tržište sirovina za pneumatike već neko vreme pogađa bolest drveta kaučuka, prošle godine su troškovi proizvodnje prirodne gume skočili za 57 odsto a sintetičke 66 odsto. Za proizvodnju jedne automobilske gume potrebno je 25 litara nafte a kamionske i čitavih 100. Sa cenom crnog zlata od 100 dolara za barel, cene svakako neće dole a tu je i rast struja kojoj će cena samo rasti u zimskoj sezoni a transport je već neuporedivo skuplji nego pre pandemije.

Proizvođači na to odgovaraju dizanjem cena i „Bridžston" je u SAD imao četiri poskupljenja ove godine i gume su danas na tom veoma konkurentnom tržištu skuplje 10 do 15 odsto. „Kontinental“ je imao šest povećanja u 16 meseci a cene su veće i u Evropi i u Aziji.

Zbog toga bi trebalo iskoristiti privremeno zatišje na srpskom tržištu pneumatika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Interesovanja za nove zimske gume nema, mada ima još do „sezone zamene“ mesec i po dana. Pneumatika ima, sa nabavkom zasad nema problema, ali cene bi vozačima mogle da predstavljaju mali problem. Od prošle sezone do danas zimske gume su poskupele oko 20 odsto – kaže za24sedamMilan Macura, suvlasnik beogradskog auto-centra „Macura“, koji se između ostalog bavi i distribucijom guma i vulkanizerskim uslugama.

Tako je cena najtraženije gume za putničke automobile, „Tigrova“ guma u dimenziji 205/55/R16 je sa ugradnjom na kola koštala prošle sezone 7.000 dinara a danas je 8.500. To je poskupljenje od 21 odsto ali, ističe Macura, nije poskupljenje bilo kod svih dimenzija isto, tako da možda sa vašom dimenzijom prođete i nešto bolje.

Ni za one koji voze skromne automobile, poput popularnog „punta“ ili „oktavije“, nema lepih vesti. Vozači srpsko-italijanskog mališana trenutno zimsku gumu u dimenziji 165/70/R14 platiće od 5.000 dinara („tigar“) do 9.600 dinara („kontinental) a vlasnici najprodavanije „Škode“ od 7.300 do 10.000 dinara, za dimenziju 195/65/R15.

Skuplje i usluge

Pneumatici, uz malo sreće, možda i neće poskupeti do 1. novembra, ali usluge vulkanizera verovatno hoće. One su i danas skuplje nego što su bile prošlog septembra ili oktobra, i kreću se od 750 do 1.500 dinara po točku, zavisi od prečnika. Prošle godine su po Srbiji bile od 500 do 1.000 dinara.

A do 1. novembra, kada zakon o saobraćaju nalaže da se moraju imati zimske gume na otvorenim putevima a u gradovima ako je sneg na ulicama, cene montaže bi mogle biti još veće.

- Cene smo menjali proletos a sada razmišljamo da ih ponovo menjamo jer inflacija je velika i podigla nam je troškove poslovanja – najavljuje Macura.

A pored inflacije tu je i cena struje, koja je za privredu skočila sa 75 da 95 eva po megavatčasu, što je nemalih 27 odsto. A i ta cena, koju je Vlada „predložila“ EPS-u je garantovana samo do kraja godine.

Ono što se neće menjati je cena „hotela za gume“. Ona ostaje protivvrednost jednog evra po gumi mesečno. Bar nešto da obraduje krizom osiromašene srpske vozače.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vulkanizeri zamena guma automobilske gume gume zimske gume ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana