Tekst objavljen: 21.04.2023 13:40        


Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je očekivano, jer mnogi analitičari nisu uspeli da uzmu u obzir prošlogodišnje divlje promene kursa

"Dolar gubi status rezervne valute brže nego što se očekivalo"


To je za Blumberg rekao finansijski analitičar Stiven Jen.

Udeo dolara u globalnim rezervama je prošle godine opao deset puta brže od proseka u poslednje dve decenije, jer su brojne zemlje tražile alternative nakon sankcija Rusiji, naveli su u analizi Jen i njegova koleginica iz kompanije "Eurizon kapital" Džoana Freire.

Oni su precizirali da je dolar, prilagođavajući kretanje kursa, izgubio oko 11 odsto svog tržišnog udela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008.

Dolar je pretrpeo zapanjujući kolaps 2022. u svom tržišnom udelu kao rezervna valuta, verovatno zbog "mišićave upotrebe sankcija". Izuzetne akcije koje su SAD i njihovi saveznici preduzeli protiv Rusije zaprepastile su velike zemlje koje poseduju rezerve, od kojih su većina ekonomije u usponu, naveli su Jen i Freire.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Manje države eksperimentišu sa "dedolarizacijom", dok Kina i Indija pokušavaju da internacionalizuju svoje valute u međusobnoj trgovini, nakon što su SAD i Evropa isključili ruske banke iz globalnog finansijskog sistema, poznatog kao SVIFT.

Američka valuta sada čini oko 58 odsto ukupnih globalnih zvaničnih rezervi, što je znatno manje od 73 odsto iz 2001. godine, kada je bila neupitna rezerva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitak statusa stiven jen američki dolar dedolarizacija svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana