Tekst objavljen: 07.06.2022 14:25        


Nakon skoro dve godine nestašice mikročipova, proizvođači automobila konačno dobijaju dovoljno poluprovodnika koji im omogućavaju da nastave proizvodnju u punom kapacitetu

Dve mučne godine su, izgleda, konačno iza auto industrije


Od svih situacija koje su zadesile našu planetu tokom prethodne dve godine, nestašica mikročipova je najviše uticala na smanjenje proizvodnje automobila. Ipak, čini se da je normalizacija na vidiku.

Mercedes Benz, Daimer Truck Holding, i BMW su među proizvođačima koji sada imaju dovoljno visokotehnoloških komponenti za proizvodnju u punom kapacitetu nakon velikih problema u proteklom periodu.

Ova normalizacija snabdevanja mikročipovima dogodila se ranije nego što su mnogi očekivali i predstavlja jednu svetlu tačku ove industrije koja je pod negativnim uticajem inflacije i ekonomskih problema, i to u trenutku istorijske tranzicije ka proizvodnji električnih automobila. Proizvođači su zadovoljni isporukama ali još uvek nisu proglasili pobedu.

„I dalje pomno pratimo situaciju iz nedelje u nedelju, ali trenutno nemamo problema sa proizvodnjom na globalnom nivou. Tu i tamo se dese problemi sa snabdevanjem, ali to nije ništa u poređenju sa prošlom godinom“, izjavio je Joerg Burzer, glavni čovek Mercedesa zadužen za proizvodnju i upravljanje lancima snabdevanja.

I dok se isporuka mikročipova stabilizuje, proizvođači automobila užurbano rade kako bi isporučili automobile kupcima koji već dugo čekaju svog četvorotočkaša. Međutim, sada se javlja zabrinutost povodom potražnje koja bi mogla da padne zbog ubrzane inflacije i većih kamatnih stopa.

Ironija je da je na tržištu dostupno više čipova zbog istog razloga, jer slabija kupovna moć dovodi do pada potražnje potrošačke elektronike koja koristi iste komponente.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Situacija nije savršena, ali je bolja nego prošle godine. Nećemo prerano slaviti, i dalje pažljivo pratimo situaciju“, izjavila je Karin Radstrom, direktorka brenda Daimler Truck.

BMW je podelio sličan optimizam, pošto su njihovi čelnici rekli da fabrike rade punim kapacitetom i da trenutno nemaju nikakve obustave rada zbog nestašice mikročipova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kraj krize čipovi nestašica čipova automobilska industrija automobilizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana