Tekst objavljen: 14.04.2020 15:50        


Umesto na dve tezge na Kalenić pijaci i jednoj na Palilulskoj Mirjana Stošić Dimić ovih dana voće i povrće koje uzgaja, prodaje od kuće i preko interneta, poput 700 ostalih proizvođača iz cele zemlje, preko portala e-pijaca

E-pijaca radi, ali potražnja za sada slaba

Elektronska pijaca otvorena je u petak u podne, a na njoj za sada ima svega u ponudi, kao na pravim, zelenim pijacama koje su zbog vanrednog stanja zatvorene. Mleka, jaja, voća, povrća, mesa i rakije. Između ostalog.

„Prodajemo našim stalnim mušterijama koje smo imali na Kaleniću i na Palilulskoj pijaci. Imamo svega od povrća, voća, sada nam stižu jagode i dosta toga prodamo našim stalnim kupcima, preko preporuka“, kaže Mirjana Stošić Dimić za Danas.

Kaže da ljudi zovu, informišu se jer je e-pijaca tek zaživela, i napominje da se trude da i u vanrednom stanju sve funkcioniše.

„Mušterije nam se vraćaju, a u slučaju da žele dostavu na kućnu adresu, mi to radimo. Šaljemo im robu i ne naplaćujemo tu uslugu jer je to naš način da im se zahvalimo što kupuju kod nas“, napominje ona i kaže da uprkos situaciji cene nisu menjali.

Na portalu e-pijaca Ministarstva poljoprivrede juče po podne bila su prijavljena 723 proizvođača, koji mogu da se registruju besplatno i ponude svoju robu potrošačima.

Više informacija na sajtu Ministarstva poljoprivrede

Elektronska pijaca Srbije počela je da radi u petak, a svi zainteresovani građani mogu da kupe najraznovrsnije voće, povrće, meso, sireve, mleko, jaja, med, kao i niz drugih tradicionalnih srpskih prehrambenih proizvoda, napominju na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Sve dodatne informacije, kako ističu, mogu da se nađu na portalu epijaceSrbije ili na telefone 0648188826, 0600115711, 0648188777, 063380173 i 0605007100.


Kupci na mapi Srbije mogu da izaberu kraj koji im odgovara, pretragu ubrzaju birajući određeni tip proizvoda i proizvođača sa kojim mogu da se čuju i naruče šta im je potrebno.

Žarko Radosavljević iz Koceljeve na e-pijacu prijavio se pre dva dana i do juče po podne ga, kako kaže, još niko nije kontaktirao.

„Teško to ide u malim sredinama, Koceljeva ima nekoliko hiljada stanovnika, a sličan problem imaju i moje komšije“, ističe on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posao ide „nikako“, a prikupilo se 500 do 600 komada domaćih jaja koje valja prodati.

„Dok nije počelo vanredno stanje majka je na pijaci prodavala. Sada to ne ide lako, kada sam video ovo sa e-pijacom odlučio sam da probam pa šta bude“, kaže Radosavljević, inače ljubitelj e-trgovine.

Kokoške koje uzgajaju su na otvorenom i jaja, iako je nedelja pred Uskrs, prodaju 10 dinara po komadu. Nadaju se da će uspeti da nađu kupce preko e-pijace jer, kaže, bilo bi mu žao da propadnu.

Vanredno stanje se i na proizvodnji povrća kojom se bavi Dragan Ilić iz Donje Stopanje „debelo“ oseća.

U svom gazdinstvu, Ilić u plastenicima uzgaja mladi krompir, paradajz i krastavac, a na otvorenom kupus, luk i tikvice.

Prodaja ide, kako kaže, kao i kod većine proizvođača ovih dana – snalaze se i dovijaju na raznorazne načine. Većinu proizvoda, nekih 50 do 60 odsto, proda Delezu preko jedne firme iz Aleksinca sa kojom ima ugovor, a deo odlazi i za Crnu Goru.

„Sada vadimo tonu krompira i većina ide za Delez, ali da biste tamo ušli mora da se ispoštuje dosta toga, morate da budete dobar proizvođač“, napominje Ilić i kaže da krompira pod plastenikom ima nekih 70 do 80 ari.

Krompir mu plaćaju po tržišnoj ceni, ali proizvođači iz ovog kraja ove godine nisu zadovoljni tom cenom. Uprkos vanrednom stanju ona je niža nego prošle godine.

„Sada prodajemo mladi krompir za 100 dinara, dok dođe do prodavnice, on je 150 do 160 dinara. Prošle godine prodavali smo krompir po ceni od 130 do 140 dinara. Krastavcu je takođe pala cena, a osim toga veliki je problem sa uvoznim iz Albanije koji je dosta jeftiniji. S druge strane, dok cena proizvodima pada i do 50 odsto, cene repromaterijala skaču“, ističe Ilić za naš list.

E-pijaca je dobra stvar, kako kaže, ali oni još nisu imali konkretnu tražnju. On misli da je takav način prodaje, pre svega, dobar za manje proizvođače.

„Dolazio je jedan čovek iz neke firme iz Kragujevca u naš kraj, raspitivao se o proizvodnji krompira, pokazali smo mu selo, ispričali šta sve ima u ponudi, ali se ništa konkretno nismo dogovorili. Mislim da ovo najviše pogoduje malim, lokalnim proizvođačima, jer meni sa većom proizvodnjom se ne isplati da nekome dostavljam male porudžbine od 10 do 15 kilograma dnevno“, ističe Dragan Ilić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e pijace online pijaca voće povrće voće i povrće vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana